Чувалите с изборни книжа на десет секции във Ветово ще бъдат отворени в съдебна зала в понеделник, а съд, прокурор, адвокати и участници в кметската надпревара ще могат обстойно да огледат всяка бюлетина и отново да преброят пуснатите гласове. 
До повторно отчитане на резултатите от балотажа за кмет на общината се стигна след жалба на загубилия с 14 гласа разлика кандидат от ДПС д-р Мехмед Мехмед. На 1 ноември кметската битка бе спечелена за втори пореден път от издигнатия от местната коалиция „Бъдеще за всички“ Георги Георгиев.
Малко след като изборните резултати станаха ясни, Мехмед ги оспори, но състав на Русенския административен съд сметна възраженията му за безпочвени и прецени, че вотът е отчетен правилно. Обжалването обаче продължи и пред Върховния административен съд, който излезе с противоположно решение - че има основателни предположения за опорочени резултати и неправилно преброени бюлетини. Затова върна делото отново в съдебна зала в Русе, където да се ревизира вотът в спорните секции. 
Самият Мехмед обжалва резултати в 10 от общо 21 секции на територията на община Ветово - 6 в самия град, както и 2 в Сеново, и по една в Писанец и Кривня. Вчера адвокатът на спечелилия кмет изненадващо заяви, че пък оспорва резултатите в останалите 11 секции с твърденията, че в протоколите там има попълнени неверни цифри и данни. Съдът обаче обърна внимание, че Георгиев е имал достатъчно време и възможност също да обжалва вота, но не го е направил. Затова вече е прекалено късно и той да се включи като оспорваща резултатите страна.
Освен това адвокатът на кмета поиска по делото да се назначи експертиза, а вещо лице статистик да прегледа бюлетините, да оцени тяхното състояние и да ги преброи. И това предложение бе отхвърлено. Вместо това съдът посочи, че няма пречка бюлетините да се преброят и огледат в съдебна зала.
Адвокатът на Георгиев обърна внимание и на деликатната ситуация, пред която е изправен ветовският изборен казус. А именно - че от една страна Върховният административен съд е наредил бюлетините от десетте секции да се прегледат от съда, а от друга страна - по-висшият от него орган - Конституционният съд, казва в свое решение, че повторно броене на бюлетини може да се допусне само ако има спорове за резултатите от членовете на секционните комисии. А според юриста такова възражение има само в един протокол. Затова ако в съдебна зала се преповтори отчитането на гласовете от нощта на балотажа, няма да се изпълни решението на Конституционния съд и ще се наруши Конституцията. 
Прокуратурата пък посочи, че действително само в един протокол има особено мнение, но са подадени и 9 жалби срещу останалите 9 протоколи.