Традиционното влияние на военните в Северна Корея е отстъпило място на правителствените, дипломатически и регионални елити по време на завършилия във вторник 7-и конгрес на Трудовата партия на Корея (ТПК).

Това твърди южнокорейският политолог Чон Сон Чан от Института Седжон.

Конгресът се проведе за пръв път от 36 години насам. Речта на лидера Ким Чен Ир за външната политика бе оценена от експертите като издържана в твърде помирителен тон. Освен това лидерът обяви, че страната отново се е върнала към „петилетките“ (последният 5-годишен план в страна бе приет за периода 1987 по 1993 години, когато управляваше Ким Ир Сен, дядото на сегашния лидер).

"На сегашния конгрес промените са направени така, че да се засили влиянието на правителствения, дипломатическия и провинциалния елити и да се намали традиционното влияние на военните", коментира Чон Сон Чан, един от водещите специалисти в Сеул по проблемите на Корейския полуостров, цитиран от РИА-Новости. Експертът смята, че по тази причина Ким Чен Ун ще се съсредоточи още повече върху икономиката и външната политика, а също върху развитието на регионите. Доказателство за това е, че премиерът Пак Пон Чжу влезе в президиума на Политбюро на ЦК на партията.

Освен това конгресът реши броят на министрите в Политбюро да се увеличи от 2 на 4 души, в което експертът вижда засилване на влиянието на правителствените служители в държавата. Смята се също, че включването на премиера в състава на Централната военна комисия на партията е насочено към по-широкото въвличане на военнослужещите в икономическото развитие на страната.

В Политбюро на партия бе избран още един дипломат и така броят им стана трима, сред тях е и външният министър Ли Су Йон.

За кандидат-членове на Политбюро бяха избрани три местни партийни ръководители.

В същото време двама висши военни напуснаха постовете си на зам-председатели на Комитета по отбрана, което според Чон Сон Чан е ясен признак за отслабване на влиянието на армията.

Всъщност Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер, бе заложил на влиянието на военните, а Комитетът по отбрана бе получил огромна власт и пълномощия.