С едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен срок и 1000 лева глоба бе наказан 42-годишният турски тираджия Танер Домуш. Професионалният водач бе задържан на 26 февруари и от тогава лежа първо в ареста в Русе, а след това и в затвора в София. Прегрешението му - след като бил спрян от пътни полицаи заради изпреварване в забранен участък, им похвърлил 20 евро, за да си затворят очите.
Вчера шофьорът призна пред състав на Русенския окръжен съд, че е дал двете банкноти от по 10 евро на катаджиите с идеята да се почерпят. Не подозирал обаче, че скромната сума ще се третира като подкуп и той ще бъде нареден до закоравелите престъпници. И след като отслабнал с 10 килограма за 2 месеца поиска час по-скоро да приключи с неприятната история, за да може да се върне към нормалния си начин на живот.
Случаят станал в района на Мойсев баир. На път за Русе тираджията се изнервил от бавното движение и решил, макар и рисковано, да изпревари колата пред себе си, въпреки че било забранено. Според прокуратурата след като бил спрян за проверка от тримата пътни полицаи и видял, че ще го санкционират, Танер сложил двете банкноти под паспорта си и ги хвърлил през прозореца с идеята катаджиите да го пуснат по живо, по здраво.
Адвокатът му пък обърна внимание, че участъкът, в който е изпреварвал в разрез с правилата, е трилентов и с маневрата си водачът въобще не е създал опасност за движението. Освен това Танер не е знаел дали полицаите ще му пишат акт, дали ще се размине с фиш или пък само с предупреждение да бъде по-стриктен. Затова и не намери логика, че с минималната сума е искал да си издейства тяхната благосклонност.
В крайна сметка в рамките на час професионалният шофьор се сдоби с условна присъда за подкупа, която най-вероятно няма да бъде оспорена. Отделно съдът промени мярката му от най-тежката в най-леката и вместо задържан в ареста той вече е освободен в подписка.