Когато дава живот на сина си през май 1939 г., перуанката Лина Медина е само на 5 години и 8 месеца. Оттогава до ден днешен тя е най-младата майка, регистрирана в световната медицинска история.

Отначало родителите й смятат, че подуването на корема й се дължи на тумор, но след като шаманите в планинското село не намират лек за болестта на дъщеря им, баща й я завежда в болница.

Там става ясно, че момиченцето ще става майка след един месец. Лина е родена на 27.09.1933 г. и е само на пет години и осем месеца, когато на 14 май 1939 г. ражда чрез цезарово сечение сина си. Детето тежи 2,7 кг и е напълно оформено и в много добро здраве.

Оказало се, че момичето има менструация, откакто е навършила три години, а на четири вече имала развити гърди и косми по гениталиите. След като провели редица изследвания, докторите констатират, че Лина е физически напълно зряла, а това преждевременно развитие се дължи на рядък хормонален дисбаланс.

Отначало се смятало, че бременността се дължала на сексуално насилие и дълго време властите разследвали баща й, но поради липса на доказателства, а и невъзможността на Лина да даде надеждни показания, той е оневинен. Една от хипотезите за зачеването на детето е, че това е брат й близнак,чиито клетки са се засадили в утробата на момичето още в периода на зародиш. Все пак и до ден днешен произходът на бременността не е изяснен.

Синът на Лина - Херардо, умира на 40 години от болест на костния мозък, която не се дължи на крехката при раждането възраст на майка му. Лина се омъжва и през 1972 г. ражда втория си син, 33 години след първия. И до ден днешен тя живее със съпруга си в Перу.