Два от символите на бизнеса в Русе отпразнуваха годишнини, които без преувеличение могат да се нарекат златни заради респектиращите резултати на рождениците. Един от националните символи на успеха на родения след 1989 година бизнес „Булмаркет ДМ“ отбеляза 20-годишен юбилей, а запазената марка във военната индустрия „Дунарит“ - достолепните 113 години от създаването си.
Макар че е по-млада, „Булмаркет ДМ“ непрекъснато увеличава оборотите и е един от факторите в българската икономика. Фирмата отбеляза юбилея си с много елегантен и изпипан до последния детайл коктейл в „Дунав Плаза“, където управителят Станко Станков и екипът му посрещнаха бизнес партньори и приятели от България и Румъния, а програмата бе поверена на водещия Камен Воденичаров, група „Акага“, трио „Тенорите“ и др.
В списъка с първите неща, случили се в Русе, фирма „Булмаркет ДМ“ добави още няколко - първи частен жп оператор, първа станция за втечнен природен газ, първи корабен газовоз и първи LNG терминал, отбеляза в словото си Станко Станков. Всичко, което сме направили, сме го направили стъпка по стъпка сами, вървейки по неутъпкани пътища. За миналата година оборотът на фирмата е 660 млн. лева. Пожелавам си след още 20 години да се видим отново тук, заяви Станков. Той благодари на целия си екип за усилията, благодарение на които „Булмаркет ДМ“ постига все нови и и нови успехи във всички браншове, в които работи. Към момента фирмата е един от най-големите работодатели в областта с 850 служители.
„Булмаркет ДМ“ е част от индустриалната визитка на Русе. През годините вие доказвате висок професионализъм, устойчиво развитие и просперитет. Щастлив съм да споделя днешния ден с вас, защото 20 години са един внушителен период, благодарение на който днес заемате важно място в икономическото развитие на града, заяви в приветствието си присъстващият на тържеството кмет на Русе Пламен Стоилов. Той подари на Станко Станков икона на Света Богородица.
Поздравителен адрес и плакет в знак на признателност за съществения принос на фирмата в развитието на инвестиционния климат в Русе и областта, в създаването на работни места, използването възможностите на публично-частното партньорство, както и в установяването на тясно и добро взаимодействие между бизнеса и изпълнителната власт, връчи на „Булмаркет ДМ“ областният управител Стефко Бурджиев. Комплимент за госпожа Станкова беше красив букет цветя.
Областният управител изрази надежда, че списъкът с първите неща в Русе ще бъде допълнен поне с още едно мащабно начинание, а именно изграждането на т.н. градска железница, първата идея за която дойде именно от „Булмаркет ДМ“.
Празнична бе и обстановката в Канев център на Русенския университет, където изпълнителният директор на „Дунарит“ Кръстьо Кръстев покани стотици работници, служители и бизнес партньори от чужбина на тържество за 113-ата годишнина на проходилата през 1903 година като барутна фабрика и развила се до мощна компания от българския военнопромишлен комплекс.
В словото си Кръстьо Кръстев очерта принципите в работата на компанията, стремежа й към непрекъснато развитие и усъвършенстване и философията за методично внедряване на иновации.
През последните 10 години производството на военна продукция нарасна десетократно. Расте и броят на заетите при нас. Работещите в момента близо 1000 човека издържат над три пъти по толкова членове на семействата си, заяви пред препълнената зала шефът на военния завод.
„Дунарит“ се утвърди като конкурентно и успешно предприятие на националния и международния пазар за военна индустрия, похвали високите  резултати на фирмата областният управител Стефко Бурджиев и връчи на Кръстев плакет и поздравителен адрес.
Сигурен съм, че пътят ви е труден, базиран на редица важни решения и огромни компромиси, но вярвам, че успешният модел за икономическа стабилност и просперитет е именно този, по който работите - честност към служителите, лоялност към партньорите и сътрудничество с местните власти, добави зам.-кметът Димитър Наков, който поднесе поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов.
В последвалия концерт тримата тенори, обединени в творческия проект „Уникални гласове“, и ансамбъл „Българе“ изправиха на крака залата с вдъхновените си изпълнения.