Ако ветото на президента по текстове от Изборния кодекс бъде прието, нещата се затрудняват изключително много и няма как да продължим. Това заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пред журналисти, предаде БГНЕС.

Каракачанов коментира отново, че в страните-членки на ЕС могат да се откриват секции навсякъде, а в страни извън него в консулства и посолства, което си е предложението на ПФ. „Логиката е много проста - България е част от ЕС, имаме общи механизми и институции, които гарантират много от нещата, които притесняват ПФ и много български граждани за други страни, които са извън ЕС и, които манипулират изборите на своя територия. В страните-членки на ЕС, където има дипломатически представителства не трябва да има ограничения, че сам там ще се гласува. За това ставаше въпрос основно”, допълни Каракачанов.

Той коментира, че остава и въпросът как другите ПГ ще се отнесат към президентското вето. „Ако то бъде прието и се върне старото положение за нас това е неприемливо и ние няма какво да правим повече в това мнозинство. Смятам, че може да се намери разумният компромис, при който хем да се гарантира сигурността на държавата и да не се позволи една съседна държава да решава кого избираме в нашите институции, хем да се решат и проблемите на онези български граждани, които смятат, че трябва да се открият повече секции в ЕС”, заяви съпредседателят на ПФ.

Чисто технологично той обясни, че когато ветото е внесено в парламента започва да тече 15-дневен срок, в който то трябва да се разгледа в пленарна зала, за да се отхвърли или приеме. „Ако се отхвърли ветото, за което настояваме, кодексът ще се промени със Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс”, подчерта Каракачанов.

Не на последно място той обяви, че на срещата с премиера Борисов и ПФ и РБ, са били обсъдени поне 6-7 варианта за ситуацията с Изборния кодекс и ветото на Плевнелиев, но отказа да даде пример.