Премиерът Бойко Борисов ще проведе днес среща д депутатите от ГЕРБ, за да обсъдят позицията на Парламентарната група по ветото на президента върху текстове от промените в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Борисов вече се обяви в подкрепа на ветото и след среща с българи, живеещи в чужбина стана ясно, че според него има сериозна опасност за стабилността на мнозинството. В основата на политическите съмнения е позицията на Патриотичния фронт, че няма да отстъпят от исканията си да има ограничения в гласуването на българи в чужбина.

Темата за ветото ще бъде обсъждана и в ГЕРБ, и с РБ, ПФ и АБВ. АБВ обясниха, че преди да решат, ще искат да прочетат мотивите на президента. А от думите на Радан Кънев стана ясно, че Реформаторският блок е с нагласа да подкрепи ветото.

Заради ограниченията, които засягат и избирателите в Турция, ДПС и депутати от ДОСТ също се очаква да подкрепят ветото. На този фон от ПФ предупреждават с излизане от мнозинството, ако критикуваните от президента текстове бъдат променени.

Ветото на президента засяга текстовете, които правят по-трудно откриването на избирателни секции в чужбина, особено в държави извън Европейския съюз.

Плевнелиев се обърна към депутатите да прочетат конституцията. „Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права” заяви вчера Плевнелиев.