Ценни документи на русенския поет Здравко Кисьов, много книги, които са му подарявали български и световно известни поети и писатели с автограф, от вчера вече са притежание на русенския Държавен архив. Синът на Кисьов Роман, също поет, заедно със своята сестра предостави 7 кашона с интересна и показателна за един цял период от време книжнина. 
Дарението включва документи, писма, награди, грамоти, решения и поздравителни адреси, но също и много книги на автори, които Здравко Кисьов е превеждал и публикувал, обясни синът му. Той предостави на началника на архива в Русе Стефка Маринова и флашка, на която са дигитализирани близо 80 на сто от дарението. Засега си оставяме ръкописи - авторски и преводни на Здравко Кисьов, ще търсим начин те да бъдат публикувани, а след това също ще бъдат предоставени на архива, обеща Роман Кисьов. Той уточни, че сред тези ценни документи има един бележник на русенеца, в който той си е водил записки през последните години от живота си. Мога да направя една книга само от такива неща, каза Роман Кисьов. 
Много сме благодарни за дарението, каза Стефка Маринова. Тя обясни, че детайлното описване на отделните единици и включването им в отделен фонд на името на поета ще отнеме вероятно повече от година. Но без съмнение той ще представлява интерес и ще бъде полезен за работата на специалисти, изследователи и просто за хора, които искат да знаят повече за едни отминали времена, увери Маринова.