Семейството на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който остана без премиер, след като Ахмет Давутоглу подаде оставка, тъне в лукс.

Това показва разследване на германския вестник "Билд". 

Семейството на президента притежава пет вили в Истанбул. 

Всички те принадлежат на синовете му Ахмед и Билял, и се оценява на 6 милиона евро.

"Докато баща им печели годишно около 50 000 евро, децата му се къпят в пари. Какъв е техният произход? Официални данни по този въпрос няма", посочва изданието.

"Според опозиционния вестник "Джумхуриет", всички, включително и най-малката дъщеря, правят бизнес в козметиката, заведенията за бързо хранене, корабоплаването и бижутерията".

Германското издание отбелязва, че състоянието на Ердоган, който се занимава с бизнес в областта на морския транспорт, се оценява на

минимум 80 милиона долара. "Има слухове за това как е получил пари, за да влезе в този бизнес.

Възниква въпросът дали не е ли покровителстван от страна на правителството", посочва "Билд". 

Името на най-малкия син - Билял, "постоянно се появява в медиите във връзка със съмнителни и престъпни сделки," продължава вестникът. Припомня, че той е заподозрян в даване на подкупи и участие в корупционни схеми. Заедно с голямата си сестра е замесен в корупционен скандал през 2013 година.

Миналата година британският вестник "Гардиън" изнесе информация, че турски бизнесмени въртят сделки с терористичната групировка "Ислямска държава". "Един от тях (според "Гардиън", е

Билял Ердоган",

продължава "Билд".

"От септември 2015 г., той и семейството му живеят в Болоня, Италия, където официално пише докторската си дисертация. От март местните власти провеждат разследване срещу него по подозрение в пране на пари", пише вестникът. 

Разследването е на фона на рокадите по върховете на политическата класа в Турция. В средата на миналата седмица се състоя важна среща между Ердоган и Давутоглу, а ден по-късно стана ясно, че премиерът се оттегля и че той няма да е кандидат за лидер на управляващата Партия на справедливостта.

На конгрес на 22 май трябва да бъде избран председател, а това ще е и човекът, който ще наследи Давутоглу.

Редица медии, сред които и руски, спрягат за този пост Берат Албайрак, който сега е министър на енергетиката и е близък до президента. Роден е през 1978-ма година. Учил е Бизнес администрация в Истанбул и Финанси в Ню Йорк. Той е и негов зет. 

В същото време Ердоган втвърди тона срещу Брюксел

(във видеото). Президентът заяви, че страната му няма да промени антитерористичното законодателство, въпреки че това е условие на Европейския съюз за отпадане на визите за турските граждани.

„ЕС ни казва да променим антитерористичното законодателство заради визите. Извинете ме, но ние вървим по нашия си път, а вие може да вървите по вашия си”, каза Ердоган в излъчена по телевизията реч в Истанбул.

Билд коментира също, че оттеглянето на турския премиер Ахмет Давутоглу

е знак, че президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми към разширяване на своята власт:

"Експертите по Турция са единодушни, че Давутоглу, по мнението на Ердоган, е съсредоточил в ръцете си твърде много власт, в светлината на ролята му в преговорите с ЕС за бежанците, и критикува президентската система, към която се стреми Ердоган".