Хиляди дойдоха на жълтите павета, за да видят парада за 6 май – Денят на храбростта и празника на българската армия. Много от тях носеха знамена в ръка – българският национален флаг и на различните видове въоръжени сили, предаде репортер на БГНЕС.

След близо 7-годишно отсъствие, на тазгодишния парад през площад „Княз Александър I” премина и тежка военна техника. От 2009 година армията не е отбелязвала празника с толкова богат военен парад заради орязания бюджет. Тази година обаче, въпреки продължаващите ограничения в бюджета, бойната сила излезе на жълтите павета. В небето летяха почти всички типове вертолети и самолети, които имаме. Командващ парада бе командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Вертолет Ми-17 с националния флаг традиционно откри парада на армията. След това в тържествен марш преминаха представителните част. Първи бе знаменен взвод, след това блокът на Националната гвардия. Хората на площада видяха маршируващи представителни блокове от различните видове въоръжени сили, военните училища, военна полиция и на специалните сили. Във всеки от 9-те блока имаше по около 70 военни.

Въздушният парад показа почти всички типове вертолети и самолети на ВВС и в небето над София прелетяха 12 машини. Тройка вертолети, прелитащи на височина 100 метра, видяха зрителите на площада. В нея имаше вертолети Вell 206, Cougar и PANTER. Една минута след тях прелетяха и два транспортни самолета в двойка - Ан-30 и Спартан. След тях прецизно летене показаха и най-младите ни авиатори. Учебната авиация бе представена от L-39ZA Albatross, ескортиран от два самолета Pilatus РС-9М. Впечатляващ бе полета на бойната ни авиация МиГ 29 и двата Су 25, които преминаха над жълтите павета и заслужиха аплодисментите на хората, които се насладиха на полета им и ги търсеха в небето и след самото прелитане.

Бойната техника, която премина на площада беше такава, която е на въоръжени у нас от преди много години. Танка Т 72 бе начело на парада, пред погледа на хората преминаха гаубици, бойна машина на пехотата, МТЛБ, БТР и др. Видяха се и зенитно ракетни комплекси - „ОСА“ АК; „Точка“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125. Преминаха и бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“- и, бронирани автомобили Пустинна котка и др.

На площада имаше много родители, които бяха довели децата си в празничния ден. Повечето от тях харесаха площада, макар че имаше и такива, които не са успели до го видят. Малкият Вальо не успял да види много, но харесал най-вече танковете и самолетите. Малкото момче каза, че армията охранява, а с помощта на майка му Румяна добави, че тя пази нас и целия български народ.

Не за първи път на парад идва и 12-годишната Мира. Момичето много харесала това, което видяла, но сподели, че не знае каква е точно дейността на армията, не са учили и какво е правила тя по история. Момичето хареса най-много самолетите и вертолетите. Малкият, четири и половина годишен, Младен също харесал най-много ракетите и самолетите. Той знае, че батковците войници карат камиони и изстрелват ракети.

15-годишният Георги и майка му бяха дошли за парада специално от Пловдив. Младият мъж каза, че парадът бил невероятно представяне на „дори и лимитираната мощ, която българската армия има”. „За държава с този размер мисля, че имаме достатъчно, но в сравнение със световните сили не сме кой знае какво, все пак трябва да сме реалисти. Но беше добре представено, беше добре направено нямаше някакви гафове или да се обърка, така че мисля, че беше едно много добро представяне”, смело анализира момчето.