За четвърти път Русе ще се впише в европейската Нощ на литературата на 11 май. От 18 до 22 ч на четири места в града ще се четат откъси от творби на съвременни европейски писатели. С това Русе отново се присъединява към Голямото нощно четене, което се прави в Европа вече за десета година. Идеята е на нетрадиционни за литература места на всеки половин час да се четат едни и същи текстове, а хората да обикалят различните „гнезда“, като получават печатчета - след това срещу тях могат да получат и награда. 
В Русе Нощта на литературата се организира от международно дружество „Елиас Канети“, библиотека „Любен Каравелов“, културен център ВН и читалище „Христо Ботев“. В беседката в градинката на площад „Батенберг“ пред библиотеката ще се четат откъси от „Чернооката блондинка“ от Бенджамин Блак. Това е един от псевдонимите на известния ирландски белетрист Уилям Джон Банвил, обявен за един от най-големите стилисти на съвременната британска литература. 
В Културен център ВН ще се чете „Когато изпратим деня“ на Пиер Мейлак, романист от Малта, роден през 1982 г. Мейлак е носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. В Австрийската библиотека в Доходното здание четенето ще е на пиесата „Гарантирано удоволствие“ на австрийската писателка Зилке Хаслер, а в пространството около Вазата в парка - на разкази от сборника „Останете с нас“ на чешкия поет и белетрист Марек Шинделка.