Турският премиер Ахмет Давутоглу никога няма да каже „и една дума … срещу нашия президент” Реджеп Ердоган. Такова обещание направи министър-председателят по време на пресконференцията, на която обяви фактическото си оттегляне на като лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Следвайки партийния устав, Давутоглу ще напусне и премиерския пост, който наследи именно от Ердоган през 2014 година.

В медийното пространство се спекулира, че именно разрив в отношенията между съоснователят и дългогодишен лидер на ПСР Ергодан и наследникът му Давутоглу, е причина за оттеглянето на последния. Предполага се, че основните несъгласия между двамата са по темита за отношенията с ЕС, свободата на словото в страната и централизирането на властта в ръцете на Ердоган.

„Никой не е чул и никога няма да чуе дори една лоша дума от устата ми, от езика или ума ми срещу нашия президент”, заяви Давутоглу в Анкара.

По-рано стана ясно, че извънреден конгрес на ПСР ще се проведе на 22 май, на който Давутоглу ще се оттегли като лидер и няма да се кандидатира повторно на поста. Президентският съветник Чемил Ертем заяви по-рано, че рокадата няма да бъде последвана от нови парламентарни избори.