„Проектът „Дунав 8806“ приключи!“, обяви на пресконференция вчера президентът на баскетболния клуб Красимир Трифонов. 
Новината далеч не прозвуча като сензация заради публичното усещане и говорене през последните няколко месеца, че се върви към подобна развръзка. 
„През миналата година на официална среща в община Русе подадох оставка като президент на клуба. Тогава бях помолен да остана и да помогна поне до края на  следващото първенство. Поех тази отговорност и удържах на думата си, но сега вече си тръгвам“, каза Трифонов.
Той аргументира решението си с „няколко причини“.
„Смятам, че след 6 години упорита работа, която ми костваше и сериозни проблеми в личен план, този Управителен съвет се изчерпа. Освен това „Дунав 8806“ няма вече какво да постигне като успехи в България. През този период отборът спечели 4 шампионски титли и още толкова купи на страната. А някога поехме клуба, когато бе с огромни задължения! Лично аз чувствам демотивация, за да продължавам напред. Голяма роля за решението ми със своята непоследователност и тенденциозност изигра и ръководството на федерацията. Мога да ви дам десетки примери, когато ни пращаха напук един и същи съдия с идеята да ни препъне. Изпращам последни поздрави на съдийската комисия! Повече нерви за нейните постановки и „добре“ свършената й работа нямам. Искам да подчертая, че аз и другите спонсори не се оттегляме заради представянето на отбора през последното първенство. Пак повтарям - преустановявам участието си в баскетболния живот на Русе“, категоричен бе Красимир Трифонов.
Той добави, че някои ще започнат сега да коментират ситуацията, да злословят и да внушават, че са дали сърцето и душата си за „Дунав 8806“.
„Тези, които ще кажат, че давали душата и сърцето си, го правеха срещу заплащане. И ние влагахме душа и сърце, но разликата е, че давахме и немалко лични пари. В този смисъл искам да благодаря сърдечно на всички спонсори и приятели, които бяха до нас през тези 6 години. Благодаря и на баскетболистките, които радваха с титли и купи русенската публика“, посочи Трифонов. 
Той обясни, че всички баскетболистки, включително и старши треньорът Георги Божков, получили едномесечно предизвестие за прекратяване на трудово-правните отношения с „Дунав 8806“. Междувременно клубното ръководство поело разходите по операцията на Радостина Димитрова, на която Трифонов пожела бързо възстановяване.
 „Влязох в проекта през 2011 година с пълна енергия и много емоция. С времето тази енергия започна да се изхабява. През последната година и духът в залата не беше същият. Веднага искам да кажа, че в случая въобще не става дума за финансов фалит на „Дунав 8806“. Всички задължения към когото и да е било са разплатени. Нашето оттегляне наистина не е свързано с представянето на отбора напоследък. Задачата ни беше да играем мачове в новата зала и да постигнем победа в евротурнирите. Този ангажимент беше изпълнен“, заяви Иван Иванов, чиято фирма „Тива Ком“ бе сред сериозните клубни спонсори.
Младен Ганчев от „Холеман“ разкри, че лично ще работи по проект за съхраняването на женския баскетбол в Русе.
„На първо време ще регистрираме нов клуб. Още, разбира се, не е ясно как ще се казва. Ще се огледаме и кои хора могат да влязат в УС. Искаме да съхраним школата и да я развием. Отборът с момичета до 12 години ще участва във финалите на държавното първенство и ние ще помогнем финансово на тези деца. Ако община Русе, русенската общественост и местният бизнес откликнат, ще се опитаме да изградим за новото първенство и женски отбор. В тази посока ни предстоят доста нелеки разговори. На практика става дума за рестарт! Повече яснота по темата ще има до месец, месец и половина. Надявам се, че ще срещнем разбиране“, каза Ганчев. 
Той благодари на Красимир Трифонов, на Иван Иванов и другите спонсори за всичко, което направиха за женския баскетбол в нашия град. Неговите специални благодарности бяха за депутата Свилен Иванов, когото Ганчев нарече „най-спортния човек в Русе“.
* Играта свърши - англ.