Търпение и упоритост са думите, които най-точно описват работата на медици, родители и малки пациенти в отделение „Физиотерапия и рехабилитация“ на Университетската болница в Русе. По-голямата част от децата пациенти са с диагноза детска церебрална парализа /ДЦП/ и за тях много скоро, когато имаме тази техническа възможност, ще бъде обособен специален сектор за работа, казва д-р Павлина Конукчиева, началник на отделението. Засега поради липса на достатъчно пространство се прави график на посещенията на децата и възрастните в залата с уредите за рехабилитация.
Години наред отделението беше в сянката на частни организации, които предлагаха подобна услуга. След промяната в състава му и разкриването на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве работата на лекари и рехабилитатори става все по-популярна.
Няма ден, в който тук да не се чуват детски гласчета
и да няма малки пациенти по уредите, допълва д-р Конукчиева. Сред пациентите са Данчо, Ваня и Джани, чиито родители също се учат от лекарите и рехабилитаторите как да продължават с гимнастиката и стимулациите у дома.
Емирджан е на 10 години, с диагноза ДЦП и ретинопатия на недоносеното дете. Родил се с тежка асфикция /по време на самия родилен процес мозъкът и други органи на бебето не получават достатъчно кислород/, а после, в кувьоза, получил и отлепяне на ретината на очичките си.
Неговият проблем е спазъмът по цялото тяло и без рехабилитация животът му е невъзможен, разказва майката на Джани Тезгюл Синджо.
Нито едно от децата с ДЦП не може само да се справи
и да си отпусне мускулатурата - трябва му масаж и рехабилитация. В началото бил поет от специалистите в закрития вече дом „Майка и дете“, след което продължили работата в отделението на болницата.
„Падайки, той си удряше лицето и нямаше инстинкта да си предпази главата. Досещате се колко е опасно това за всеки човек. Благодарение на работата на рехабилитаторите с него, сега няма никакъв проблем и се научи дори от падане по гръб да пази главата си - изградиха му инстинкт за самосъхранение. Здравната каса отпуска само 10 дни за рехабилитация, а останалите дни са грижа на семействата и това е изключителна тежест за всички като нас. Ние като родители обаче нямаме право да се откажем от усилията в помощ на децата си, защото без нас и търпението ни, битката е изгубена. Сега всичките ни усилия са насочени към гимнастиката и стимулирането на рефлексите му, за да проходи“, разказва Тезгюл.
Най-мъничката пациентка на отделението е Иваничка, която през юли ще навърши 3 години
Тя също е с диагноза ДЦП и има квадрипареза, която не й дава възможност да движи нито ръчичките, нито крачетата без усилия и болка.
Ние изобщо не знаехме, че има рехабилитация и в болницата, обяснява майка й Петя.
За отделението разбрали от Здравно-консултативния център и психолога Красимира Кулева, която има богат опит в работата с деца с увреждания и техните семейства. Тя е човекът, който прави и напълно безплатни посещения в домовете, за да помага в медицинските дейности и да оказва психологична подкрепа на децата и родителите им.
Случаят на Данчо е малко по-различен. Той е роден с ДЦП, но поради леката степен на увреждане никой не е работил интензивно с него. Случило се, че си счупил ръката и след Ортопедията го преместили в Рехабилитацията и там установили вродения му проблем. Сега специлистите работят на два фронта - раздвижват оперираната му ръка и едновременно с това укрепват цялата му двигателна система.
Вече стъпвам много по-уверено, стабилно и когато си правя сам упражненията, се усещам по-отпуснат и без спазми в тялото, разказва сам малкият пациент.
Рехабилитаторът Росица Петкова е единственият специалист в Русе, който има право да прилага терапията на д-р Вацлав Войта
защитено след специализации в столичната болница „Св.София“ при доайена на рехабилитацията у нас доц.Иван Чавдаров, и вече 11 години я практикува.
Тази терапия е специален метод, при който се потискат патологичните рефлекси, а чрез натиск на други точки по тялото се изгражда нова, нормална рефлексна дъга, обяснява Росица Петкова и допълва, че тази терапия дава най-добри резултати при деца до 2-годишна възраст, затова е добре да се започне възможно най-скоро след раждането.
В помощ на рехабилитаторите е съвременната техника, с която отделението разполага. Апарати за намаляване на болката, за раздвижване, за инхалации, за стимулиране, с ултразвук и електроимпулси, магнити и още много чудеса на науката, които все пак започват от салона за физкултура с шведската стена и проходилката.