В Турция встъпва в сила закон за премахване на визовите ограничения за страните от Шенгенската зона, гласи съобщение в Държавен вестник ("Ресми газете").

В текста, съответстващ на правителствено постановление, се посочва, че мярката „в действителност влиза в сила в момента, в който ЕС отмени визите за граждани на Турция”.

Така Анкара е подготвила предварително необходимото законодателство за отмяната на визите, което се смята от нея като ключово събития в отношенията й с Брюксел и в евроинтеграцията й.

На 4 май се очаква ЕК да разгледа доклада за напредъка на Турция в преговорите за либерализирането на визовия режим. При одобрение от страна на ЕС започва подготвителен процес, в резултат на който на 30 юни шенгенските визи за турски граждани ще бъдат отменени.

За тази цел е необходимо Анкара да изпълни 72 условия. Според някои оценки страната е приключила процеса за изпълнение на критериите и очаква отговорът на ЕС. Според данни на Би Би Си от тази сутрин ЕК е склонна в сряда да одобри премахването на визите с Турция, ако Анкара в действителност е покрила всички условия. Въпреки това се появи информация, че Турция не е изпълнила и половината от всички критерии на Брюксел.