Иновативно младежко експо ще се проведе за пръв път в рамките на традиционното Русенско изложение на техника и технологии, което ще се проведе в периода 12-14 май в Русенски университет. В него ще се включат ученически и студентски клубове, които ще представят свои проекти и разработки. Младежкото експо е насрочено за 13 май.
Форумът ще бъде открит от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Инициативата се провежда от академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, с подкрепата на Националното представителство на студентските съвети в България и Министерството на образованието и науката.
Откриването на изложението тази година ще бъде в 10 часа пред Корпус 2. Преди това, в 9.30 в Аула 2.101 с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Русенския университет“ ще бъде удостоен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. 
В просторния парк на университета ще могат да се видят обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. Ще участват производители на прикачен и навесен инвентар, машини за семепочистване и обеззаразяване, торове и препарати за растителна защита, градинска техника. Дистрибутори на автомобили ще покажат най-новите модели, които предлагат на клиентите си. 
В програмата са предвидени срещи на студенти с работодатели, кръгла маса с участието на областни управители и кметове от населени места по поречието на река Дунав, и дискусия за предизвикателствата пред висшето образование и съвременната индустрия от региона. Във фоайето на Ректората ще бъде подредена експозиция на машиностроителния комбинат „Балкан“-Ловеч.