42-годишният Севжан К. от Бяла се съгласи да бъде предаден незабавно на съдебните власти в Гърция, които го издирват за участие в каналджийска схема. Мъжът бе задържан за постоянно от съда във вторник след издадена Европейска заповед за арест. 
Беленчанинът е заловен в петък вечерта на Дунав мост в опит да напусне страната на път за Холандия. На границата обаче лъснало, че Севжан е издирван заради дело срещу него в Гърция. Данни показвали, че той е уличен като помагач на други двама човека в каналджийска схема, пресечена на 25 август 2015 година. Тогава мъжете опитали да преведат с лодка през турската река Еврос група от 15 нелегални емигранти. Планът им бил пресечен в Гърция. 
Самият Севжан е категоричен, че няма представа за какво става въпрос и въобще не знае за такъв случай. Според гръцкото законодателство обаче, ако се окаже, че мъжът е замесен, ще трябва да понесе тежко наказание - за всеки един нелегално прекаран човек тамошните закони предвиждат от 10 до 20 години затвор и до 30 000 лева глоба. А ако бъде осъден на максималното наказание, Севжан може да получи 300 години затвор и 450 000 евро глоба. Беленчанинът вече има 3 присъди зад гърба си за кражби и шофиране без книжка. Севжан се съгласи възможно най-скоро да бъде екстрадиран в Гърция, за да му се изясни за какъв случай е издирван. Той обаче има право да размисли, а отделно се чакат документи, които гарантират, че ако бъде осъден, ще бъде върнат в България, ако иска да изтърпи тук присъдата си. Затова делото бе отложено за 10 май.