За темите и проблемите, които поставят българските превозвачи и които касаят решения в Министерството на транспорта, поехме ангажимент да променим националната транспортна схема дори да се направи нова, но това няма да стане в рамките на три месеца, а за повече време.

Това заяви днес министърът на транспорта Ивайло Московски по време на среща-дискусия в НС между български превозвачи, пострадали от сивия сектор в техния бранш, и трима министри между които и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Можем засега да направим оптимизация на националната транспортна схема, а за по-категорични промени да си оставим време, продължи Московски. Работим по темата и заедно можем да намерим правилните решения. Тол таксите ще бъдат съобразени като цени по определени критерии и ангажиментите , които сме поели, ще изпълним, обеща той.

Ние и сега можем да осъществяваме контрол, но ако няма ясни текстове в закона, нашата работа няма да бъде удовлетворителна, заяви на свой ред след като изслуша с колегите си превозвачите министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Представител на ГД „Национална полиция” заяви, че за миналата година по тези нарушения са образувани над 70 производства, но нито превозваните, нито превозващите желаят да свидетелстват и да дават показания, допълни той. Споделените пътувания се организират основно в социалните мрежи, а ние нямаме инструмент да пресичаме тази дейност в това пространство, коментира специалистът.

В началото на срещата Ивайло Константинов, член на Съюза на автобусните превозвачи, направи кратък анализ на проблемите на превозвачите. Средата, в която работим не е тайна за никого, започна той. Основните ни проблеми са в това, че републиканската транспортна схема не работи, защото има свръхпредлагане на транспортни услуги. Необходимо е да се разработи нова транспортна схема, за да бъдат обезпечени интересите на всички - и на общините, и на превозвачите, и на хората. Работим в условия на постоянно намаляващ пътникопоток по причини, които са извън нашата дейност, посочи той. Ние сме задължени с постановление от 1991 г. да предоставяме намаления на 12 групи граждани. А малкото компенсации за това от държавата изобщо не стигат до превозвачите. Разходите ни са много по-високи от тези на колегите ни в ЕС, липсва методика за категоризация на заплащането, отбеляза Константинов.

Имаме тотална липса на човешки ресурси - състезаваме се с товарните превозвачи, които не могат да намерят шофьори за 2000 евро заплата месечно, а какво да кажем ние, тъй като при нас заплатите не са толкова високи. От друга страна покупките на автобуси у нас са много по-високи, отколкото при нашите колеги в другите европейски държави, а разходите – много по-големи. Ето защо сивият сектор в нашия бранш допълнително подронва бизнеса ни, констатира Константинов.

Друг въпрос е т.нар споделено пътуване. Ние правим разлика между приятели и семейства, които делят горивото при пътуване и не са повече от 5% при тези т.нар. споделени пътувания. При тях има регулярност на превозите, цени, големи обеми, които достигат до оборот от 5 млн.лв. годишно – визирам една от фирмите. Според официалната статистика има 8000 регистрирани фирми – превозвачи с микробуси 8 плюс 1 места. Всичко това е в наш ущърб, подчерта Константинов. И припомни какви разходи има една фирма превозвач, които в пъти превишават тези на нерегламентираните, според него, споделени пътувания.

Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, смята, че тези проблеми са от години и решенията са във взаимодействието при международните превози между МФ и МВР, както и при т.нар. споделени пътувания, погълнали клиентите на нормалните превозвачи до близки и далечни до България страни. Споделените пътувания подкопават още повече клиентелата на нормалните превозвачи при вътрешните превози, подчерта той.

Койчо Русев, друг представителна превозвачите, се оплака, че много от колегите му фалират, защото сивият сектор ги поглъща. Сивият бранш доминира в превозите, защото в него фирмите не плащат за лицензи, за застраховки и т.н. Трябва да се помисли как да се потърси работна ръка, с подходящо обучение и сред малцинствата, предложи той. Само с общи усилия можем да решим проблема със сивия сектор, защото всички транспортни фирми у нас са „на ръба”, заради него, е неговото мнение.

Срещата в НС продължава.