Изцяло обновената Централна жп гара в София бе официално открита днес с водосвет и прерязване на лентички от премиера Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и министъра на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер на БГНЕС.

В обновеното съоръжение вече се помещава и спортна зала, както и кът за деца. Предстои отдаването под наем на търговските обекти в гарата.

При откриването кметът на Столична община Йорданка Фандъкова нарече обновената Централна гара поредната голяма придобивка за София, която преди е била едно от най-нелицеприятните места в София. „Постарахме се да почистим и да приведем в приличен вид и подлеза, но подготвяме новият проект, за да може да се реконструира изцяло предгаровият площад“, информира Фандъкова. Тя коментира, че отново се вижда резултатът от европейските средства и не пропусна да благодари на премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта Ивайло Московски.

От своя страна Московски пожела на софиянци и гостите на столицата да използват обновеното съоръжение. „Всички си спомняте, че това беше едно от нелицеприятните места в София, заяви той и допълни, че приема предизвикателството заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да може и предгаровата площ да бъде модернизирана. „Във всяка една европейска столица централната гара е знаково здание, което и занапред ще остане такова. Правим всичко възможно таз и следващата година да върнем стабилността и успеха на жп транспорта“, увери още транспортният министър.

Директорът на НКЖИ Милчо Ламбрев заяви, че Централната гара е ключов обект на само за София, но и за европейската железопътна мрежа. „Още от своето построяване през 19 век зданието е било най-голямото подобно съоръжение на Балканския полуостров“, каза Ламбрев. Той поясни, че гарата е реконструирана веднъж през 1974 г., за да отговори на идеите на тогавашния политически режим. „Решение, което е лишило столицата от едно от най-красивите здания на своето време. Затова преди 2 години поехме по трудния път да я модернизираме. Сградата е архитектурно обновена и отговаря на всички европейски изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност“, изтъкна Милчо Ламбрев.