САЩ прехвърлят в румънската база "Михаил Когълничану" изтребители от пето поколение като демонстрация на подкрепата за членовете от НАТО в Източна Европа, съобщи "Ройтерс".

Тези държави изразяват тревога от опасността от "руска агресия" след анексирането на Крим и помощта за сепаратисти в Източна Украйна и през 2014 г. Президентът Барак Обама обеща д анамери начин да увеличи военната подкрепа за тях от НАТО, припомня агенцията.

Два F-22 Raptor заедно с т.нар. летяща цистерна KC-135 са потеглили от британската база "Лейкхийт" в Източна Англия, посочва репортер на "Ройтерс", съпровождащ мисията.

В тази база са разположени 12 подобни изтребителя, които е почти невъзможно да бъдат засечени с радарни системи. Тази машина е смятана във Вашингтон за толкова модерна, че Конгресът забрани на производителя "Локхийд Мартин" да я продава в чужбина. 

Западът търси формули за присъствие, които да подсилят източния фланг на НАТО без да се разполагат постоянно сили и така да бъде допълнително дразнена Русия. Но през последните седмици имаше поне два инцидента с действия на руска бойна авиация срещу американски и натовски кораби и самолети, което повишава напрежението, допълва "Ройтерс".

За възможността F-22 - единственият засега въведен на въоръжение изтребител от пето поколение - да се появи в Източна Европа се заговори през юни миналата година на авиационното изложение край Париж. Тогава американският секретар на военно-въздушнит есили Дебора Лий Джеймс каза, че според нея "най-голямата заплаха е слбучващото се в Русия и това е една от основните причини днес да съм тук".

През март тази година Пентагонът съобщи, че планира увеличаване и на сухопътните сили в Европа с добавяне на трета бронирана бригада с боен състав от около 4200 души и стотици единици танкове, артилерия и друга тежка техника.