Сам фалшифицирах дипломата си за завършено средно образование. В корена на това всъщност е комплекс вследствие на Възродителния процес. По време на „Голямата екскурзия“ през 1989 година всички турци бяхме принудени да се изселим и заради това не бях пускан в училище и съответно не завърших средното си образование. Някъде към 1995 година обаче човек с прякор Пашата или Ходжата ми подхвърли бланка за диплома с готов текст и реквизити, на която аз залепих снимката си и си написах името. Не вярвах, че ще ми потрябва някога и че ще стигна до съд заради нея.
Това версия представи пред състав на Русенския районен съд неуспелият кандидат за кмет на Кубрат Гюнан Халил. Вчера делото срещу него за ползване на фалшива диплома започна и приключи на първа инстанция. Изненадващото признание на неуспелия политик, че сам е скалъпил подправения официален документ и с него е кандидатствал за студент в Русенския университет, всъщност беше изтълкувано като опит за правен финт, с който Халил да облекчи положението си. Съдът обаче прецени, че той трябва да бъде наказан и го осъди на 1 година и половина условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва и най-вероятно тази възможност няма да бъде пропусната, тъй като двете адвокатки на Халил пледираха за оправдаването му.
Впрочем съдебното заседание започна с конфузна ситуация по време на стандартната процедура, при която съдът снема самоличността на подсъдимия. След като Халил посочи, че е на 43 години и е семеен, се зачуди как да отговори на въпроса с какво образование е всъщност. А след подсказка на защитниците си бе записано, че е завършил само основния етап на обучение. Беше направен опит и делото да бъде прекратено и върнато обратно на прокуратурата, тъй като според защитата в разследването имало пропуски и неясноти. Съмнително било и дали става въпрос за фалшифициране или преправяне на диплома. Съдът обаче прецени, че подобни въпросителни няма.
Девет отделни фрапиращи разминавания между истинска и фалшива диплома посочи директорът на Техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград Георги Обретенов. Той направи пълен разбор на копието от дипломата на Халил, което определи като много лош фалшификат, който 100% не е излязъл от управляваното от него училище. И даде примери - дипломата не фигурира в нито един от възможните регистри и архиви, името на Халил не съществува в абсолютно никакъв документ на училището и няма данни някога да е влизал в него, печатът не съответства на печата от онова време, нито подписът на директора е истински. Отделно според написаното в дипломата Халил бил държал 5 матури, което не се било случвало от 60-те години. През 1991 г., когато трябва да е завършил, зрелостните изпити са били само 3. Оценките му по отделните предмети пък били все кръгли, а не със стотни, какъвто бил редът за изписването им. Освен това професията, която бил придобил - монтьор по електрообзавеждане на технически предприятия - тогава изобщо не е съществувала. А в добавка на всичко през 1991 година училището е носило друго име.
Показания пред съда даде и старшият инспектор в Транспортния факултет на Русенски университет, където Халил кандидатствал с намерението да учи задочно „Технология и управление на транспорта“. Тя обясни, че политикът много е държал веднага да му се върне оригиналната диплома, която впрочем и до днес не е представил на разследващите и те работят само с нейно копие.
Негова съученичка от Техникума по дървообработване в Кубрат пък разказа, че учила с Халил няколко месеца през 1988 година, когато той бил принудително прекръстен на Левент. А след изселническата вълна следите му се загубили и той не завършил с випуска си.
Твърденията на Халил, че сам е спомогнал за фалшифициране на дипломата си, бяха приети като недостоверни от прокуратурата. Според обвинението така политикът подкрепя защитната си теза. Нещо повече - доказателства и експертни становища сочат, че дипломата е фалшифицирана след 2000 година, тъй като на снимката Халил е във видимо зряла възраст и далеч от тийнейджърските години.
Адвокатите му загатнаха, че в делото срещу него може да стоят недоброжелатели, като посочиха, че анонимен сигнал за фалшивата диплома е изпратен в прокуратурата чрез пощенска пратка. Официалните данни обаче са, че разследването е започнато след самосезиране след репортаж на bTV.