Няколко обекта, обновени с помощта на Програмата за развитие на селските райони бяха официално открити вчера от земеделския министър Десислава Танева.
В ценовското село Новград изцяло е ремонтирано читалището. Освен това с над 3 милиона лева са рехабилитирани две пътни отсечки с обща дължина малко повече от 11 км - Новград-Караманово и Ценово-Долна Студена.
В Ценово министърът заедно с кмета д-р Петър Петров и депутата Пламен Нунев официално откри местния парк, изграден на два етапа - по програма „Красива България“ и с финансовата подкрепа на общината. Общата стойност на новоизградената зона за отдих на ценовчани е повече от 413 000 лева.
 Похвално е, че една малка община като Ценово има толкова много реализирани проекти по европейските програми, подчерта гостенката и допълни, че общината ще получава и в бъдеще подкрепа от аграрното министерство.
150 000 ваксини срещу заразния нодуларен дерматит по говедата ще бъдат доставени до петък със самолет с решение на Европейската комисия. С тях ще бъдат ваксинирани всички животни от областите Хасково и Стара Загора, където вече има 15 огнища на опасната болест. Предприемат се пръскания срещу комари, които са основният преносител на заразата, съобщи в Русе министър Танева. 
Според нея на този етап проникване на епидемията в Северна България няма и затова не се налага извънредно пръскане за комари по Дунав, за каквото настояват местни фермери. Не е добра идея и да се ваксинират други животни освен тези в заразените райони, тъй като това означава автоматична тригодишна забрана за износ на продукти от тази област. За всяка заразена и принудително умъртвена крава фермерите ще получават по 1075 лева, като първите суми са вече изплатени.
Министърът съобщи, че вече са сключени 487 договора по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“, за забавянето на които се оплакаха овощари от региона. Подписани са всички проекти от първи ранкинг с над 40 точки, като в момента се разглеждат тези с 39.