„Медика“ търси нови варианти за настаняване на рехабилитацията за деца с тежки аномалии до 18 години и за хосписа за болни и възрастни хора, съобщиха от здравното заведение. В момента двете дейности се извършват на територията на УМБАЛ и държавната болница води дела за ползваните от частната помещения.
Ние единствени в Русе извършване рехабилитация на деца до 18 години с тежки аномалии и те не могат да бъдат изоставени на произвола на съдбата. Имаме подготвен екип да се грижи за тези пациенти и ако тази услуга бъде преустановена, това ще рефлектира върху много семейства. 
Отглеждането на такова дете е голямо изпитание и ние реално помагаме. Затова търсим начин да продължим с рехабилитацията дори и в друга сграда, но това никак не е лесно, защото всяка едно преместване отнема много време. Има процедури за узаконяване, които изискват време, заявиха от МБАЛ „Медика“.
Изявлението дойде след решение на състав на Районния съд, че частната болница трябва да освободи източната част на седмия етаж в Хирургичния блок, където от години работи рехабилитацията й. 
По-рано друг съдебен състав се произнесе в полза на УМБАЛ и по друг имотен спор - за хосписа в сутерена.
Полаганите грижи за болните възрастни хора също не могат да бъдат преустановени. Нуждата от такива услуги расте, затова търсим компромис и за тази услуга, посочиха от „Медика“.
И двете съдебни решения подлежат на обжалване и това ще бъде направено. Освен това водим преговори с УМБАЛ за постигане на споразумение, което да е в полза и за двете болнични заведения. Има такива модели на работа - в друго болнично заведение в съседство до Русе една и съща дейност също се води от държавна и частна болница, като частната плаща обезщетение на държавната, казаха още от „Медика“.