Президентът Росен Плевнелиев разговаря в централата на ООН в Ню Йорк с Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации .

По време на разговорите си с лидери от цял свят държавният глава е получил високи оценки за България и за работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Това означава, че сме отворили много врати в най-важната международна институция на планетата. Името на България се споменава с добро и това е предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да си поставяме по-високи цели“, коментира Плевнелиев. Двамата обмениха мнения по хода на кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН.

Същевременно държавният глава определи избора за нов генерален секретар на световната организация като „най-трудната битка, която ни предстои“. Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие. Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза, посочи Плевнелиев.

От своя страна, българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова изрази благодарност за подкрепата. „За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех“, изрази увереност Ирина Бокова.

България ще разчита на подкрепата на Сенегал за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, стана ясно по време на среща на Плевнелиев и президента на африканската държава Маки Сал. Росен Плевнелиев и Маки Сал се обявиха за засилване на двустранните връзки в областта на образованието, науката и културата, където двете страни имат дългогодишни традиции, включително в студентския обмен.

Двамата президенти се договориха да насърчат обмена на информация между двете страни в търговско-икономическата област, както и за разширяване на сътрудничеството в сектори като инфраструктурата, фармацията, земеделието и производството на храни.

Сенегал проявява интерес към българския опит в планирането и реализацията на проекти във водния сектор, включително за изграждането на водоснабдителна инфраструктура. Страната ни също така е готова да предостави на африканската държава своя опит в областта на възобновяемите енергийни източници.