Английската банка представи дизайна на новата банкнота с номинал 20 лири (28,7 долара), на която е изобразен британският живописец Уилям Търнър (1775-1851 г.) на фона на картината му „Последният рейс на фрегатата „Смели“, нарисувана през 1838 г.

Тя ще постъпи в обръщение през 2020 г. и ще замени намиращата сега се в обръщение банкнота с английския икономист и публицист Адам Смит, отпечатана през 2007 г.

Портретът на художника ще е на реверса на купюрата, тъй като на лицевата страна на всички британски банкноти е изобразена кралица Елизабет II.

Изборът на водеща британска личност за новата банкнота започна през 2013 г. Консултативният съвет на банката подбра 590 кандидати от общо 29 000, които бяха предложени. След това бе съставен кратък списък, от който вече бе избран Търнър.

Търнър е може би най-влиятелният британски художник на всички времена. Неговата работа трансформира живописта, свързвайки класическия със съвременния свят, заяви управителят на Английската банка Марк Карни.

Новата банкнота от 20 лири ще е третата от серията банкноти, отпечатани върху тънка прозрачна гъвкава филмова лента, направена от полипропилен, а не върху хартия.

На следващите банкноти от 5 и 10 лири ще фигурират съответно Уинстън Чърчил и писателката Джейн Остин.