Внесохме в деловодството на НС закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето с мотиви към него. Това заяви депутатът от ПФ Красимир Каракачанов, който представи законопроект на депутати от парламентарната група.

Предлагаме и нов член в НК- чл.162 а, в който се казва: Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване или даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи …облекло, прикриващо или скриващо лицето места, облекло и/ или покривало, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето, поради пола му или някаква друга негова характеристика, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и с глоба до 5 000 лв., както и с обществено порицание.

„От години наблюдаваме в България опитите на определени външни фактори, чужди държави, фондации и други организации да разделят българското общество, налагайки с финансови средства едно нетрадиционно облекло за българските мюсюлмани, чиято цел е разделянето на българското общество”, подчерта народният представител. По конституция България е светска държава, а у нас подобни облекла, носени в монархиите в Персийския залив, в Близкия Изток или в Пакистан, не са били характерни в страната ни, продължи той. На фона на нарастването на радикалния екстремизъм в Европа, ще е нормално да реагираме своевременно, каза той.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов в прав текст упрекна съседна Турция в намеса във вътрешните работи на България по отношение на облеклото на мюсюлманите у нас, признавайки че преди години по-активни са били фондации от Саудитска Арабия. А депутатът Искрен Веселинов напомни, че такива законопроекти като предложения току-що има вече в 6 страни на Европа. Красимир Каракачанов дори визира кои ще са кръговете у нас, които първи ще реагират срещу закона- една общоизвестна организация, която защитава чужди тенденции у нас и една партия, която не служи на българските интереси.