Правителството ще отпусне близо млн. лв. за борба с болестта нодуларен дерматит. Точката ще бъде внесена като допълнителна на днешното заседание на кабинета.

„Знаете, че има много голям проблем при животновъдите. Ще влезе една допълнителна точка, сега я пишат финансите и Министерството на земеделието и се надявам да ни подкрепите – близо 15 млн. ще дадем за 9 вектора, както г-жа Танева ми обясни - да изпръскаме цялата страна там, за да може да пресечем тази болест. Тъй като директивата е такава, че и здравите животни – крави, биволици трябва да се унищожават, а знаете, за един стопанин какво е да му се убие животното. Това са само за пръскане - 15 млн.”, каза в началото на днешното заседание премиерът Бойко Борисов.

Отделно над 5 млн. ще отидат за 150 000 ваксини, които ще дойдат в средата на другата седмица. „Създаваме организация в рамките на седмица да бъде всичко ваксинирано и дано не мине в Северна България. Така че и МВР сме ги ангажирали да спират всякакво движение на живи животни – коли, камиони. Дойде ни този проблем, но истински се надявам с това да помогнем максимум на селските стопани”, обясни Борисов пред министрите.