Знамето на средновековния град Червен се развя в събота над кулата в западната част на цитаделата, съобщиха от Историческия музей в Русе, като поясниха, че това е знак, че е поставено началото на туристическия сезон. Основните пътеки са окосени, стъпалата са почистени, а изгнилите части от дървения парапет на кулата са подменени. Отстранени са растения от стените на три от петнайсетте църкви и от замъка на болярина, почистена е епископската резиденция от ХV век в западната част на града. Съставена е организация за системно поддържане на пътеките, косенето и почистването.
До края на октомври крепостта Червен ще бъде отворена всеки ден, а за цялата година се очакват да я разгледат към 10 000 посетители. В началото на май ще се състои Средновековният фестивал и в сърцето на стария град ще опънат шатри любители на исторически възстановки от страната. През септември Червен очаква руска група с рицари и дами.
От Историческия музей се надяват и тази година да бъде успешна за обектите на РИМ и за специалистите, които работят в тях. И припомнят, че освен с нестихващия интерес към новия Екомузей и отворената след години къща-музей на Баба Тонка, 2015 година бе белязана и от успешни археологически работи. Вече започват презентациите на специалистите, които в няколко поредни срещи с русенската общественост ще разкажат за свършеното по време на летните дейности. 
Първата презентация бе направена миналата седмица. На нея младият археолог Никола Русев показа и описа това, което екипът на Върбин Върбанов и Деян Драгоев /и самия Русев/ откри в двора на един частен имот. За първи път бяхме поканени от частен инвеститор за разкопки, припомни директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Всъщност през въпросния двор преминава една значителна част от югоизточната стена на крепостта Сексагинта Приста, изградена по времето на император Веспасиан и неговите наследници през 69-79 година, обясни Никола Русев. Специалистите са провели спасителни разкопки в два сектора. Единият е на територията на Военния клуб, където започнало строителство на ограда „удари“ на част от зида на Сексагинта Приста, а другият е в частния имот. Тъкмо там археолозите достигат до нещо, което според техните признания, рядко се случва - добре запазена отсечка от стената с височина от 7 метра! Почти няма запазена такава стена, с оригинален градеж, от епохата на късната античност, каза Русев. И добави, че вероятно към тази стена е съществувала и кула, но това ще остане догадка, тъй като останалата част от градежа преминава под уличното платно и под отсрещната сграда. В другата посока стената продължава в друг частен имот и вероятно е съхранена по същия впечатляващ начин, предполага археологът. 
Сред другите находки по време на разкопките са жертвеник, вероятно от храм на Аполон, две монети от 12 век, сечени от Иван Комнин, няколко османски монети от 15-18 век и една монета с образа на император Карол Първи, отсечена в Хамбург през 1900 г. Крепостта Сексагинта Приста е била изградена на хълм и стената върви по неговия венец, но празнината долу под възвишението е била запълвана постепенно и в един момент стената започва да се озовава под земята.
Предстои комисия да даде мнение за находките от археологическите разкопки - това становище ще реши съдбата на откритото в бъдеще. Специалистите не губят надежда, че ще получат възможност да работят и в двора на Военния клуб. Въпреки че досега три пъти община Русе е искала теренът на клуба да й бъде прехвърлен от собственика - Министерството на отбраната, но и трите пъти е получен отказ.