Стартираме проекта „ Нов път за нови таланти в преподаването” чрез иновативна магистърска програма, заяви днес на брифинг в МОН министърът на образованието Меглена Кунева.

На него тя представи и новия зам.-министър проф. Иван Димов, който ще оглави ресора наука и висше образование, предаде репортер на БГНЕС.

Проектът цели да привлече в учителската професия специалисти от различни професионални области, които нямат придобита квалификация за учител или имат ограничен предишен опит в преподаването. Новите кадри ще се трудят предимно в училища в райони с компактно ромско население или такива, в които учениците отпадат по една или друга причина, поясни министър Меглена Кунева. По програмата ще бъдат обучени 140 души. Проектът с продължителност три години е на обща стойност 3 866 000 евро, от които 2 500 000 евро се финансират от ЕК, а от България е съфинансиран от МОН, Пловдивския университет, фондация „Заедно в час” и фондация” Америка за България”.

За новия зам.-министър на образованието Меглена Кунева заяви, че той е авторитетен учен, чиято биография е „с размера на кратък роман”. Притежава научна степен „доктор на техническите науки" и е специалист в създаването на математически модели в областта на екологията и финансовата математика. До момента е председател на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Изнасял лекции в различни университети по света, публикувал е 2 монографии в реномирани издания, редактор e на 8 международни научни издания, има 135 статии в рецензирани международни научни издания.

Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО. Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника.

„Първите ми срещи са с ректори на висши учебни заведения и с колеги от научната общност, ще трябва нова концепция на фонд „Научни изследвания”, подчерта проф. Иван Димов и набеляза приоритетите в работата на новата си длъжност. Сред тях е и привличането на млади учени в редица програми, включително и по новата ОП за наука и иновации.

Кунева добави, че във ведомството имат концепция за създаването на нова агенция, която ще се съсредоточи върху начина, по който ще се финансират научните изследвания.