Около 600 км от републиканската пътна мрежа у нас ще бъдат ремонтирани това лято у нас. Това съобщи Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" пред Дарик.

Пътната мрежа в страната се нуждае от доста ремонти, за да придобие качеството, което всеки един от нас като шофьор иска да види, каза той. По думите му предвиденото са основно превантивни ремонти, т.нар. преасфалтиране.

"Полагане на нов асфалт отгоре, за да могат хората да пътуват без кръпки и с нова маркировка", обясни още Лазаров. Ремонтите ще започнат след Гергьовден (6 май), за да могат хората да пътуват спокойно за празниците. "Няма как, строителният сезон е сега. Използва се пролетния, после ще дойде летния сезон с туристическите пътувания. Използваме всеки удобен момент", каза шефът на АПИ.

Всяка зима около 10% от пътищата у нас, т.е. 2000 км, търпят сериозни щети. "Щетите, особено, когато е амортизирана пътната мрежа, нарастват с много ускорени темпове. Когато е нова пътната мрежа, там те са много забавени.

Кърпенето е изключително неефективно, но се налага, защото сме ограничени от финансова гледна точка", обясни Лазаров. По думите му приоритетно ще се ремонтират пътищата в Северна България. Отсечките, които ще бъдат ремонтирани сега, са избрани на принципа "най-лошите участъци", посочи Лазаров.