Премиерният филм “Книга за джунглата” вдъхва нов живот на любимите на поколения деца герои на Ръдиърд Киплинг. Режисьорът на лентата Джон Фавро признава, че е бил вдъхновен от анимационния шедьовър на Уолт Дисни, който излиза на екран през 1967 г., година след смъртта на създателя си. Има и още една връзка с гения на анимираните филми - композиторът на сегашния филм е син на Луи Дебни, който работи за Уолт Дисни. Основната прилика обаче е в друго - ако Дисни е постигал живот на своите герои чрез милиони рисунки, Фавро го прави с компютри и цяла армия от 800 графични артисти. Защото в премиерния игрален филм “Книга за джунглата” жив човек е само малкият чаровник Нийл Сети в ролята на Маугли. Всичко останало е компютърна анимация от най-висок клас.
За повече от година екипът анимира над 70 вида животни, създава 100 милиона листа, мъх, дървесна кора, камъни, вода, трева, симулира земя, огън и вода. Над 80% е виртуалната среда във филма. Дори за някои сцени режисьорът Джон Фавро облича специален костюм, окичен с точки, които улавят движенията и ги прехвърлят на компютър, за да бъдат създадени различни животни. Едно от предизвикателствата пред създателите е било да направят сянка на компютърно генерираните животни, която да пада върху момчето Маугли. Резултатът е удивителен и гледането на филма ще бъде истинско удоволствие за малки и големи.
Иначе историята е позната на всички - Маугли е изоставен в джунглата като бебе и е отгледан от глутница вълци. Той разбира, че вече не е добре дошъл в единствения дом, който познава, когато страховитият тигър Шир Хан, имащ горчив опит с Човека, се заканва да унищожи всичко, което сметне за заплахa. Детето предприема завладяващо пътешествие на самоопознаване под вещия взор на превърналата се в негов водач пантера Багира и свободолюбивия мечок Балу. Маугли среща и много създания, които не му мислят доброто, включително Ка, питон с хипнотизиращ поглед и глас, и убедителния Крал Луи, който се опитва да измъкне от Маугли тайната на огъня.
Озвучаването на героите е поверено на имена като Скарлет Йохансон (питона Каа), Бен Кингсли (пантерата Багира), Бил Мъри (обичливият мечок Балу), Идрис Елба (тигърът Шир Хан), Лупита Нионго (вълчицата Ракша,  осиновителката на Маугли), Кристофър Уокън (страховитият крал на маймуните Крал Луи). Филмът излиза и в дублиран на български вариант.