България и Турция са постигнали договорка, която решава проблемите на превозвачите.

След 6-часови преговори в Анкара в понеделник вечер по проблемите с квотите за превозвачите транспортните министри на България и Турция са договорили увеличаването на броя разрешителни, съобщи пред bTV българският транспортен министър Данаил Папазов.

По думите му двете страни са се разбрали да се върви към пълна либерализация на разрешителните режими, както и да бъде написана напълно нова спогодба. Действащата в момента е от 1977 г. и е изключително остаряла.

Министър Папазов каза още, че с турския му колега Лютви Елван са се разбрали в първата седмица на март експерти на българската и турската администрации да започнат изработването на новата спогодба. Тя трябва да бъде готова до края на месеца, а след процедурите по приемането ѝ в двете държави да бъде подписана до края на април и да влезе в сила.

"До въвеждането на новата спогодба двете администрации се задължиха да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортните услуги между двете страни”, увери Данаил Папазов.

Преди седмица българските превозвачи спряха движението на камиони през граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, след като Турция отмени на 30 януари разрешителните за транзит.