Мария Шарапова може да бъде оневинена и да не бъде наказана за положителната проба за мелдоний, която даде в началото на сезона.

Съдбата й ще бъде решена от трибунал към Международната тенис федерация (ITF). Случаят ще бъде разглеждан отново, след като от Световната анти-допингова асоциация (WADA) обявиха, че състезателите дали положителни проби за мелдоний под един микрограм до 1 март, няма да подлежат на санкции.

От ITF обаче не разкриват какъв е бил процентът в пробата на Шарапова и решението ще бъде обявено "след заседанието на трибунала".

Както е известно мелдоният е забранен само от началото на годината и много състезатели бяха заловени с него, тъй като са го употребявали в края на 2015-а и телата им не са успели да го изчистят напълно. Такъв бе случаят й с българката Габриела Петрова, която стана "Спортист на годината".

Общо 140 спортисти по света са хванати по този начин, а от тях 30 са руснаци. Сред тях са още олимпийските медалисти Юлия Ефимова и Павел Кулижников.

В Русия останаха изключително доволни от новината. Лично министърът на спорта Виталий Мутко приветства действията на WADA. 2016-а е ключова година с оглед предстоящите Олимпийски игри в Рио де Жанейро.