Опозиционният Социалдемократически съюз /СДСМ/ и нейният лидер Зоран Заев ще отговарят за опита да вкарат Република Македония в анархия.

Това се казва в съобщение на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ по повод сблъсъците в Скопие и изявлението на Заев пред местната телевизия Телма, че е възможен украински сценарий в страната.

"Това, което каза в нагласеното интервю пред Телма престъпникът Зоран Заев, дивите орди на СДСМ и Сорос тази вечер /снощи, бел.ред./започнаха

да го изпълняват по улиците на Скопие. Без никаква съвест и грижа за бъдещето на страната, престъпникът Заев открито каза, че в Македония сериозно са поставени основите за украински сценарий. Същият този сценарий, за който говори Зоран Верушевски в личната комуникация и неговите привърженици", пише още в съобщението на партията на Никола Груевски. Верушевски е бивш директор на спецслужбите и сред основните обвиняеми в делото "Пуч" за насилствено сваляне на властта в страната. Верушевски бе амнистиран от президента.

"Резултатът до момента от украинския сценарий са десетки хиляди убити и разделена държава. Същата тази разделена държава, която вчера поискаха партньорите на Заев от БЕСА /албанско движение, бел.ред./. Дивите орди на Заев и Сорос тази вечер опожаряваха и чупеха в цяло Скопие. Ръководените и организирани от Заев хулигани нападнаха полицията и атакуваха с камъни, всичко което видят пред очите си. Идеите на полуделия Заев доведоха до нараняването на журналисти и десетки изпотрошени прозорци", се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Репортерът на БГНЕС припомня, че снощи в Скопие се проведоха два протеста - един организиран от СДСМ, а другият от ВМРО-ДПМНЕ. Привържениците на СДСМ унищожиха приемната на президента в центъра на Скопие. При инцидента бяха ранени двама журналисти.

Няколко хиляди симпатизанти на партията на Груевски се събраха пред парламента и скандираха срещу "престъпника Заев и хората, които мечтаят за една мъртва държава Югославия и не са направили нищо за независимостта на Република Македония".

Това бяха вторите протести за последните два дни. Те избухнаха след като президентът Георге Иванов обяви за нищожни и спря всички разследвания и процеси срещу всички политици в страната. Според него "по този начин трябва да се сложи край на тежката конфронтация, реваншизма и агонията на държавата".

На 5-ти юни в Република Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, на които Заев обяви, че няма да участва. Според СДСМ в страната няма условия за провеждане на честни и свободни избори.