Човечеството разполага с технологични средства, за да изпрати космически кораб до най-близките звезди, затова е длъжно да направи този скок в Космоса.

Това каза днес, по време на пресконференция в Ню Йорк, предавана на живо на сайта space.com, известният британски космолог и астрофизик Стивън Хокинг. Днес, 12 април, в Деня на космонавтиката Хокинг и руският бизнесмен Юри Милнер обявиха началото на проекта Breakthrough Starshot, целта на който ще бъде да се изпрати наноробот към звездната система Алфа Кентавър.

"Земята - е чудесно място, но това не може да продължи вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие”, заяви Хокинг.

"Границата на нашите възможности, пред които сме изправени в момента - това е голямата празнота между нас и звездите. Но сега ние можем да я преодолеем с помощта на лазерните лъчи, слънчевите панели и най-лекият от построяваните досега космически кораби. Днес ние сме длъжни да направим този голям скок в Космоса, защото сме хора и у нас е заложено да летим", каза Хокинг при представянето на проекта.

Според учения, именно способността да прекрачва границите на своите способности прави човека уникален. А той постига това с помощта на ума и машините.

"Има много теории за това какво прави човека уникален. Някои казват, че това е езикът, или инструментите, други - логическото мислене... Аз смятам, че уникални ни прави това, че излизаме извън рамките на своите възможности. Гравитацията ни държи приковани към земята. Как отиваме отвъд тези граници? - С помощта на нашите умове и машините", каза Хокинг.