Частна срещу държавна рехабилитация 10 години съжителстват в една и съща сграда, на един и същи етаж и делят един и същи коридор. Въпреки опитите с това съседство да бъде приключено, до доброволна раздяла между Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ и „Медика“ не се стигна и спорът бе отнесен до Русенския районен съд.
Вчера адвокатите на МБАЛ посочиха, че договорът за наем, който са имали с частната рехабилитация, е бил прекратен още на 31 август 2015 година. А решение за този развой на събитията е взел Съветът на директорите на болницата 15 дни по-рано, като са преценили, че всички изтекли договори за наем трябва да бъдат прекратени. Освен това съществувала и друга причина наемните отношения да не могат да бъдат продължени - по закон няма как в публично болнично заведение да работи и частно, което предлага идентични дейности.
Спор възникна около факта дали рехабилитацията на „Медика“ продължава да се помещава на седмия етаж в МБАЛ. Представителите на частната болница заявиха, че вече не ползват имота. Освен това се възпротивиха да бъде изслушен свидетел на болницата, който да разкаже кой какво ползва. Според тях доказателствата за стопанисването трябва да са документи, в които черно на бяло се удостоверяват тези обстоятелства. Въпреки възпротивяването, състав на съда изслуша старши рехабилитатор в МБАЛ. Специалистът заяви, че работи от 26 години в болницата, а в продължение на последните 10 години част от седмия етаж в Хирургичния блок се ползва от частната рехабилитация на „Медика“. Така по комшийски се предлагали две аналогични услуги с разликата, че едната била държавна, а другата - частна. А тази ситуация продължавала и до ден днешен.
В крайна сметка от МБАЛ посочиха, че ситуацията е проста - имало е сключен договор за наем, който е прекратен, но въпреки това от „Медика“ продължават да ползват имота. Затова поискаха от съда да сложи край на това положение. От „Медика“ оспориха тези твърдения. Очаква се до месец съдът да реши кой е крив и кой - прав.
Както „Утро“ писа, съдът предстои да излезе с още едно решение по аналогично дело със същите спорещи страни. Ябълката на раздора по него е сутеренът в болницата, където „Медика“ стопанисва частен хоспис по проект. В него тежко болни хора получават здравни и социални услуги. Според МБАЛ обаче договорът им за наем също отдавна е изтекъл, но те продължават да ползват държавните 400 кв.м.