Забрана на медици да сядат по време на работа е била налагана в наши болници. За скандалните правила в лечебниците съобщиха от КНСБ на дискусия, посветена на проблемите в бранша, пише "Телеграф".На нея стана ясно и че здравното министерство ще търси варианти лечебните заведения да не се регистрират по Търговския закон.

В някои болници е имало забрана за медицинския персонал да седне дори в малкото свободни моменти. Сред другите тежки нарушения са неспазване на изискванията за работното време на медиците, посочи председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ д-р Иван Кокалов. Една от причините е, че немалко лекари и сестри са принудени да работят на няколко места, за да си докарат прилична заплата, и така се трудят извънредно.

От друга страна, има болнични шефове, които се разписват месечно за суми между 30 и 90 000 лева. Затова и от синдиката настояха за ясни правила за формиране за заплащане в сферата на здравеопазването, както и таван на възнагражденията на медиците.

"След като има проблеми с финансирането на лечебните заведения, не е справедливо едни да получават десетки хиляди, а други да не взимат и минимална заплата", коментира д-р Кокалов.