Григор Димитров започна убедително участието си на "Мастърс 1000" в Монте Карло. Българинът победи с 6:3, 6:2 107-ия в света Филип Крайнович (Сърбия).
Това е трета победа на Гришо над този противник в съперничеството им. Надпреварата в Монако е важна за Димитров, който има да защитава 180 точки от миналия сезон, когато достигна четвъртфиналите. Интересното е, че в щаба на българина не бе новият му треньор Франко Давин.
В самото начало първата ракета на България спаси ситуация 0:40 още в откриващия гейм. Малко по-късно Димитров наказа своя опонент за тези му пропуски като го проби за 3:1. Драма имаше и в самия край, когато Гришо трябваше да затвори сета при 5:3. Той обаче проведе разумно ключово разиграване, в което спаси нова възможност за връщане на пробива. В крайна сметка Димитров затвори с 6:3 за 38 минути на корта. Той направи едва 5 непредизвикани грешки в тези девет гейма.
Втората част се разви по идентичен начин. Гришо пак проби рано, този път за 2:1, а след нова серия грешки на опонента взе и втори - 4:1. До края Крайнович нямаше сили да бъде равностоен и взе само веднъж подаването си.
Следващият съперник на българският №1 е крайно неудобен - световният №18 Жил Симон. Французинът води с 4:1 на нашия тенисист в съперничеството им досега. Най-доброто постижение на Симон в турнира е достигането до полуфиналите през 2012-а, когато губи от Краля на клея Рафаел Надал.
Положителната новина е, че единственият успех на Григор е от 2016-а. В Бризбейн през януари той се наложи дори в два сета - 6:3, 7:6(10).