“Тези чорапи управляват Канада” - това бе закачливият надпис под снимката на новия канадски премиер Джъстин Трюдо след срещата му в Американската търговска камара във Вашингтон. На нея бе с шарени чорапи с черепи и кости.

Че 44-годишният Трюдо е фен на черепите и костите, стана ясно и на друга важна международна среща - икономическия форум в швейцарския Давос. Там не носеше толкова пъстри чорапи, черепите бяха зелени.

Забавния си стил Джъстин,

най-големият от

тримата синове на

дългогодишния

канадски премиер

Пиер Трюдо,

разкри при Тронната реч в парламента - между тъмносиния му костюм и кафявите му обувки изпъкваха шарени чорапи на райета.

В гардероба си той има и патриотичен чифт чорапи - червени с бели кленови листа, напомнящи за канадското знаме. Показа ги на среща в Природния музей в Отава.

Политически наблюдатели не правят аналогии между чорапите на чаровния премиер и брошките и прическите на бившите държавни секретари на САЩ Мадлийн Олбрайт и Хилари Клинтън, сега кандидант за президент. Но припомнят, че от години цветните чорапи са любими в Силиконовата долина като израз на бунт срещу корпоративния контрол.

Няма как да не приемеш с усмивка веселите чорапи на първия канадски премиер с татуировка на лявото рамо, който е работил като охрана в нощен бар,

инструктор по

бънджи скокове

и сноуборд

На единствения в света лидер, пуснал в Youtube клип как се забавлява на парти с падане по стълби.

Атлетичният Трюдо е последовател на йога - запалил се е покрай баща си. Съпругата му Софи Грегоар, бивша манекенка и известна телевизионна репортерка, е и инструктор по йога. Имат три деца - две момчета и момиче. Преди да стане премиер, Джъстин Трюдо участва в благотворителен боксов мач, в ръгби среща между политици и журналисти.

Той е и изявен феминист - 15 от 30-те му министри са жени. Така го е възпитала майка му Маргарет. Била е на 22 години, когато се омъжва за 51-годишния Пиер Трюдо. Разделят се, когато най-големият им син Джъстин е на 6 г. Според слухове причината била, че пропуснала семейна годишнина, за да купонясва с “Ролинг стоунс”.

Маргарет винаги е отричала клюките за флирт с Мик Джагър, но пък

признава, че е

имала връзка

с Тед Кенеди

- американски сенатор, най-малкия брат на Джон Кенеди и Робърт Кенеди. Съпругът Пиер Трюдо не изостава - излизал е със звездите Барбара Стрейзанд, Ким Катрал, известна с ролята си на Саманта Джоунс в сериала “Сексът и градът”, и Марго Кидър, нашумяла като Лоис Лейн от филмите за Супермен.

Младият канадски премиер е либерал до мозъка на костите си - защитава правото на абортите, по време на телевизионно шоу целуна гей по бузата, защото е “за” гейбраковете. Наскоро гушна първите две панди, родени в Канада - в зоопарка в Торонто. Снимките му със симпатичните мечета веднага привлякоха внимание.




Джъстин Трюдо показва чорапите си с емблемата на “Монреал Канейдиънс” (“канадците”), докато получава екипа на друг хокеен отбор - “Торонто Мейпъл Лийвс” (“кленовите листа”).






Джъстин Трюдо е последовател на йога и демонстрира известната поза паун. Запалил се е по йогата покрай баща си Пиер Трюдо




Фидел Кастро прегръща 4-месечния Мишел, най-малкия брат на Джъстин, при визита на баща им в Куба през 1976 г. До него е майка им Маргарет. 22 г. по-късно Кастро плаче, когато научава за смъртта на Мишел - затрупан е от лавина.


9-годишният Джъстин разговаря с баща си и британския премиер Маргарет Тачър в Лондон през 1980 г. Също като баща си младият премиер води семейството си при официалните си визити във Вашингтон и Лондон.