Намалят ли се средствата за университетите, то и икономиката на съответния град ще бъде потърпевша, а младите ще се насочат към по-добре финансираното учебно заведения. Това заяви русенският депутат Искрен Веселинов от Патриотичния фронт от парламентарната трибуна, като допълни, че висшите учебни заведения извън столицата са ощетени от приетите документи на Министерството на образованието и науката.
Където има пари, там има и развитие. Предвид огромния регионален дисбаланс и концентрацията на инвестиции в столицата, останалата част от България губи и човешки, и финансов ресурс, заяви той, като призова за равнопоставеност между университетите, независимо от тяхната локация.
Веселинов поясни, че гледайки какъв процент от завършилите студенти се реализират по специалността си, е нормално в София те да бъдат повече, отколкото в Русе. Министерството на образованието използва несравними величини, изчислявайки коефициенти за отпускане на средства. Така извън София учебните заведения биват ограничени при прием на студенти с държавна поръчка, каза още депутатът. Той подчерта, че от ВМРО са категорични, че регионалните образователни центрове трябва да бъдат съхранени и подпомагани.