Първи за тази година опит за разпродажба на бившия консервен комбинат „Дунавия“ ще бъде направен на 11 май, научи „Утро“. За новия търг синдикът на дружеството Димитър Богданов е обявил наддаване по 7 позиции. След две неуспешни процедури през миналата година, сега цените са намалени с около 10%.
 Най-скъпо се предлага бившото хладилно стопанство, за което наддаването ще започне от 2 705 777 лв. - с 280 хил. лева по-малко отколкото на предишния търг. В списъка за продажба са няколко цеха, складове, празен терен и пароцентрала. 
Бившият консервен комбинат, който захранваше с продукцията си целия източен блок бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. През декември ще се навършат вече двадесет години откакто активите му се продават, но уви - неуспешно. През 2014 г. бе пласиран единствено трафопостът на предприятието. 
Столичният юрист Димитър Богданов е назначен за синдик на „Дунавия“ от съда през 2008 г. Преди това с тази дейност са се занимавали други негови колеги. Със същия успех. В момента в сградите на бившия консервен комбинат има настанени под наем няколко фирми. Най-големите помещения обачe стоят неизползвани. Моделът на продажба бе сменен едва преди две години и оттогава предприятието се предлага на обособени части с надеждата за по-лесно намиране на купувачи. Допреди това целият завод се предлагаше за продан като едно цяло.
Задълженията на „Дунавия“ са към държавата, която обикновено не бърза много да си върне парите и процедурите се точат с години. При което производствени мощности, сгради и терени стоят дълги години неизползвани и се рушат, вместо да бъдат придобити от нови собственици, които да ги впрегнат в работа. Същата картина наблюдаваме и при други фалирали русенски предприятия, които се разпродават безуспешно с години.