Невъзможността Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ и „Медика“ да уредят отношенията си около сутерен на площ от близо 400 кв.м наложи съдебна намеса в казуса. Очаква се спорът да приключи до месец. А коренът му се върти около факта, че „Медика“ ползва въпросните помещения, които всъщност са собственост на МБАЛ.        
Преди време двете лечебни заведения са имали сключен договор и ползването е било съвсем легитимно. Според болницата обаче отношенията й с „Медика“ вече са прекратени документално и лечебното заведение държи имота нерегламентирано.
Въпросният сутерен в болницата всъщност е домакин на хоспис „Медика“, който е разкрит по проект. Лентичката му бе прерязана лично от първия здравен министър в първото правителство на Бойко Борисов - Божидар Нанев. В него възрастни хора с тежки заболявания и диагнози получават здравни услуги и възможност за социализация и това прави хосписа изключително важно заведение и от здравна, и от социална гледна точка. Сутеренът в болницата е предоставен за целите на проекта през септември 2008 година, когато първоначално е сключен договор за 5 години, а с анекс е удължен до 2015-та година. След изтичането му от МБАЛ са изпратили едномесечно предизвестие, с което уведомяват „Медика“, че прекратяват договора и ги канят да освободят имота. Това обаче не станало нито след първата покана, нито след втората. Затова болницата заведе дело, като поиска „Медика“ не само да освободи сутерена, но и да заплати средномесечен наем за периода, в който е ползвала помещенията без договор. 
Според адвокати на „Медика“ обаче лечебното заведение стопанисва сутерена съвсем правомерно, за което има договор. Причината - прекратяването на наемните отношения между двете болници не било извършено от оправомощено лице, нито въз основа на решение на компетентен орган. А сагата започнала заради предписания, дадени от Министерството на здравеопазването. Отделно адвокатите на „Медика“ посочиха, че ако хосписът затвори, няма кой да полага адекватни грижи за болните хора.
От МБАЛ пък контрираха, че решението договорът с „Медика“ да се прекрати е взето от изпълнителния директор, който е компетентен да представлява болницата.
Въпреки подканянето от страна на съда двете болници да се разберат със спогодба, до стискане на ръцете в съдебна зала не се стигна. Намерение за това се усети от страна на представителите на „Медика“, които подчертаха, че д-р Кирил Панайотов има желание лично да участва в преговори извън съда. От МБАЛ обаче посочиха, че такава възможност е предоставяна неведнъж, но без разултат. 
В крайна сметка дали „Медика“ ще трябва да напусне болничния сутерен, предстои да се реши на първа инстанция от състав на Русенския районен съд до няколко седмици. Това обаче е само първи епизод от подетите съдебни битки между двете лечебни заведения. МБАЛ води спор и за ползването на седмия етаж на Хирургическия блок, където една срещу друга се намират частната и държавната рехабилитация.