Само на 28 години, но вече с докторска степен в областта на електроенергетиката, успешен брак от 10 години и две прекрасни деца - 7-годишния Михаил и 3-годишния Андрей, редица сертификати, специализации и курсове. Освен това работа на две места, партийни дела, срещи с граждани и всекидневни упорити тренировки във фитнеса. Освен че успява да съчетае всичко това,  общинският съветник Стоян Янев от СДС винаги намира достатъчно време и за двете момчета. С усмивка обяснява, че не му е трудно, защото просто спи по-малко. И съвсем сериозно споделя, че децата са големи палавници, но се опитва да прекара всяка свободна минута с тях, за да ги научи на колкото се може повече неща и да им бъде пример. Определя се като местен патриот, горд русенец и се опитва да допринесе за развитието на града, като с това обяснява и кандидатирането си за общински съветник. 
Основна ос в живота ми са християнските ценности и морал, казва Стоян. Той е 
израснал в семейство на вярващи християни -
родителите му Красимир и Жасмина се занимават с християнска просветна дейност. Очаквано младият общински съветник, с година и половина по-малката му сестра Ангелина и 22-годишният му брат Божидар са възпитани в благородство, кавалерство, които сега са почти забравени.
Никога не съм се съобразявал с общественото мнение, все пак човек сам си избира в какво да вярва и кои да са основите му в живота, казва Стоян.
Като дете е бил по-палав и буен, а родителите му от малък са го научили да ходи по планините, като до ден днешен това е сред основните му хобита. Опитва се често да води децата си на походи, за да опознаят природата и България. А всяка вечер преди да легнат Стоян и първокласникът Михаил отправят детска молитва.
Мишо го възприема съвсем нормално, а аз се опитвам да възпитавам в тях приключенски дух, обич към природата и към спорта, казва общинският съветник.
Той е завършил основно образование в училище „Пейо Яворов“, което вече не съществува, а днес с гордост заявява, че е възпитаник на Математическа гимназия. Там са завършили и сестра му, и брат му. 
Винаги е обичал математиката и физиката
и е участвал в регионални и национални състезания. Затова и Математическата гимназия се оказва най-подходящото място, когато след седми клас трябва да вземе решение къде да кандидатства.  
Класът беше много задружен, не се деляхме на групички. Повечето момчета бяхме спортисти, играехме баскетбол всяко междучасие, дори бягахме от някои часове или след училище оставахме да играем. Беше много забавно и това изгради една много приятелска атмосфера. Имаше конкуренция между нас, но в добрия смисъл, помагахме си, нямаше злоба, спомня си той.
Младият общински съветник споделя, че не е бил шампион, но пък двама негови съученици редовно си делили първо и второ място в състезанията по математика и физика на национално ниво.
Стоян е бил отличник, завършил е основното училище с пълно отличие, а Математическата с 5,83, като не е имал срок с успех под 5,50. Допълнителен стимул за отличните резултати е била и ученическата стипендия.
Бях силно мотивиран, защото с парите си купувах книги
Много обичам да чета и си купувах фентъзи. Само със стипендии съм си купил около 30-40 книги, разказва той.
И сега харесва фентъзи, но не толкова когато е бил ученик. Обича да чете класическа литература, исторически и политически романи, като от време на време препрочита и някое старо фентъзи. 
Като дете мечтаех да обиколя света, да видя нови места, природни забележителности, а сега мечтая да посети Нова Зеландия, Япония и Санкт Петербург. В Европа съм пътувал доста и съм видял голяма част от европейската култура и историческо наследство. Но искам да видя по-екзотични места, както и старите японски градове, където са се родили бойните изкуства, споделя Стоян.
Любимите му места са Виена и Йорк. 
А интересът и любопитството му към бойните спортове не е случаен. Като по-млад общинският съветник е тренирал карате около 14 години с известни прекъсвания, в ученическите си години се е състезавал в лека атлетика, баскетбол, волейбол.
Спортът е здраве и учи на дисциплина, затова се опитвам да го предам и на децата си, казва Стоян.
7-годишният Михаил пък тренира джудо и върви изцяло по стъпките на баща си.
След Математическата гимназия увлеченият от математиката абитуриент кандидатства в Русенския университет, в специалността „Компютърни системи и технологии“.
В гимназията бях с профил информатика и тогава мислех да се занимава с програмиране, а във втори курс започнах и да работя това. Писахме софтуер за рендиране на 3D матрици и беше доста интересно от гледна точка на математиката, но много натоварващо. Аз съм човек, който не може да си остави работата недовършена и съм стоял до късните часове, непрекъснато да го мисля, докато след 6-7 месеца 
разбрах, че това ме натоварва психически и ми ограбва личния живот
Затова в трети курс реших да се насоча към компютърните мрежи, изкарах Сиско академия и взех сертификат за мрежов специалист. Това беше интересно преживяване, защото от цялата група от около 30 души само двама взехме официалния сертификат, разказва Стоян. 
Това е и едно от върховите му постижения по време на следването, тъй като тогава вече е женен и има дете. Всъщност компютърният инженер сключва брак още на 19 години, а тази година с чаровната си съпруга Кристина ще празнуват 10-годишнина. Двамата се запознават на морето през 2005, точно след като Стоян завършва средно образование.
Бяхме съседни бунгала в Кранево, а после се оказа, че и тя учи в Икономическата гимназия в Русе. Бяхме гаджета малко повече от година, тя завърши и на 9 септември 2006 направихме сватба, разказва Стоян и се усмихва на иронията на съдбата. Натрапеният от БКП национален празник 9 септември е отхвърлен с идването на демокрацията и под натиска на СДС, а близо 17 години по-късно става негов личен и семеен празник.
За 5-тата годишнина от сватбата двамата си организират романтично пътуване за 4 дни до Венеция, а през септември също планират кратка почивка. 
Още през втората половина на 17-тата година ми беше увряла главата. Женитбата беше един акт от гледна точка на две неща - да покажа сериозно отношение към момичето, показвайки че искам да прекарам живота си с нея, а от друга страна беше редно и от християнска гледна точка. Изобщо не съжалявам, категоричен е днес Стоян. 
Той споделя, че няма вредни навици и никога не е обичал да стои вечер по заведенията.
Винаги съм го считал за загуба на време и по този начин спестявам доста пари, които оползотворявам за други дейности, които ми доставят удоволствие, казва младежът.
Още от ученик започва да работи
пък било то и само през летните ваканции, като е бил и охрана, и общ работник. Помагал е и на баба си и дядо си в частната им фирма, а те основно го научават на труд.
Като станах студент, започнах работа и по специалността, бях системен администратор в Центъра за информационно и компютърно обслужване в университета, където случих на много добър колектив. Участвахме и в изграждането на окабеляването, системите за сигурност, компютърните мрежи на мол „Варна тауърс“, спомня си Стоян. 
По докторантурата в областта на електроенергетиката го запалва сегашният му колега от БСП в общинския съвет проф. Никола Михайлов. Стоян е един от малкото, които в рамките на три години успяват да изкарат и да защитят докторска степен, при това едва на 27 години.
Беше известно предизвикателство, но благодарение на това, че бях добре по физика, успях да наваксам. Ръководителите ми проф. Михайлов и Валентин Стоянов ми помогнаха много. Тогава ходих и на много научни конференции, тъй като английският ми е на перфектно ниво, споделя младежът. Освен английски се опитва да говори също немски и руски. 
За израстването му в политиката пък основни заслуги имат зам. областният управител Станимир Станчев и секретарят на общинската структура на СДС Милан Николов. 
Роля при избора му към коя партия да се насочи изиграва неговият роднина Борис Панов
Отишлият си през 2013 година виден юрист е почетен гражданин на Русе, един от стълбовете на Демократическата партия и СДС в града в началото на прехода и бивш председател на местната Адвокатска колегия. 
Винаги съм се интересувал от политика. Било ми е любопитно. Всички мои приятели обясняваха, че трябва да правим революция, да променяме драстично системата. Като човек, който обича да анализира и да мисли повече, си казах, че в крайна сметка историята познава такива примери. Прави се някаква революция, умират една камара хора, страната се съсипва икономически и се връща години назад и все пак едни други хора взимат властта и се получава сходна ситуация. По-добре е по демократичен път. С Борис Панов сме си говорили по тези теми, докато беше жив. Той беше много интелигентен и работлив човек, за което искрено му се възхищавам. Като демократично възпитан човек и поддръжник на десните ценности - свободното придвижване на хора и капитали, свободният пазар, възможността човек да се развива, се присъединих към СДС чисто идеологически в края на 2012, когато тъкмо се оформяше Реформаторски блок и все още не беше сигурно дали ще го има, разказва младият общинския съветник. Спомня си, че тогава са били доста по-слаба структура, отколкото са в момента. 
На местните избори през октомври
ключова роля в избора му за общински съветник изиграват преференциите
Стоян беше шести в листата на Реформаторския блок и събра 200 преференции. 
Трябваше да са доста повече, тъй като само от моята секция имах 22 преференции в предварителния протокол и 0 в официалния. Въпреки това благодаря на Бог, че влязох в общинския съвет. Имам доста близки, познати, хора, с които съм работил и съм спечелил уважението им. Не мисля, че преференциален вот се прави от днес за утре. Тези хора трябва да те познават, да имат добро мнение за теб и да считат, че можеш да ги представляваш в общинския съвет. Сега те идват при мен с хора с конкретни проблеми, казва съветникът. 
Той е председател на комисията по образование и наука и участва в комисиите по икономическа и инвестиционна политика и земеделие и екология. Акценти в работата му са подобряването на училищната среда, енергетиката, информационните технологии и електронните услуги в общината. 
От миналата година Стоян е
регионален представител за Русе на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия
Още по време на докторантурата пък се захваща с работа по европейски проекти, като и в тази дейност съдействие му оказва проф. Михайлов.
Оттам научих много и ми хареса и сега продължавам да се занимавам с кандидатстването и изпълнението на проекти, споделя той. 
Напоследък му остава все по-малко време за любимото планинарство, но пък всяка сутрин ходи на фитнес и само за няколко месеца е отслабнал с 11 кг. Липса му обаче възможността да спортува активно и реално да се занимава с наука.
Покрай дисертацията едно от най-хубавите неща беше, че мога да изследвам различни проблеми, да правя експерименти, да ходя по научни конференции, да видя другите с какви проблеми са се сблъсквали. Това беше много ценно и сега наистина ми липсва, споделя съветникът.
Истински е щастлив, когато е със семейството си и когато вижда, че те са добре.
Аз съм човек, който обича да постига целите си и това ми доставя истинско удоволствие, допълва Стоян. 
Натъжава го моралният упадък, който се наблюдава в световен мащаб.
За мен като християнин не е приятно да го виждам навсякъде. От това идват и основните ни проблеми. Когато човек не вярва, че има някой над себе си, започва да счита себе си за Господ, да прави каквото си иска, да злоупотребява с властта, която му е дадена. Затова има и толкова много проблеми, в които и да е формати на управление. Трябва да се промени моралът на обществото, за да се промени като цяло всичко, коментира младият политик.