Екип от лекари от болницата „Джон Хопкинс” са направили първата в света трансплантация на черен дроб от ХИВ позитивен донор на ХИВ позитивен пациент, както и първата в САЩ трансплантация на бъбрек от ХИВ позитивен донор на ХИВ позитивен реципиент, предаде „Ройтерс", цитирана от Нова телевизия.Хирургът д-р Дори Сегев обясни, че вече е извършвал успешна трансплантация на орган от здрав донор на ХИВ позитивен реципиент и именно тогава екипът му осъзнава, че органите от ХИВ позитивни донори също могат да бъдат използвани, което ще намали времето, в което тези пациентите са в листите на чакащите.  

„Има хиляди пациенти с ХИВ, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб или бъбрек. И те са в списъците с чакащи, а рискът, докато чакат, да починат, е много голям. Същевременно изхвърляме органи от донори, заразени с ХИВ. Но за пациенти с ХИВ това може да е перфектен орган”, казва хирургът. 

Такива операции бяха невъзможни доскоро, защото имаше закон, който ги забраняваше. През 2013 година обаче президентът Обама подписа закон, позволяващ на здравните заведения в САЩ да трансплантират органи на ХИВ-позитивни реципиенти.

Оттогава ХИВ позитивните пациенти могат да се съгласят да приемат органи от ХИВ позитивни донори, което ще намали времето, което чакат за органи. 

Самоличността на донора и реципиентите при двете успешно извършени трансплантации остават конфиденциални. 

В болница е все още пациентът получил черен дроб, а този, получи бъбрека вече си е у дома. Според болницата и двамата живеят с ХИВ повече от 25 години. 

Повече от 120 000 души в САЩ са в листите на чакащите за органи и хиляди умират, докато чакат.