Последните 6 месеца съм се виждал три пъти с президента на Македония Георге Иванов по различни поводи и съм много склонен да вярвам, че думите му България да прегърне Македония са точно призив за по-интензивни отношения между двете страни.

Това заяви бившият президент Петър Стоянов, отговаряйки на въпрос за перспективите пред двустранните отношения

България е старата държава, с история, с традиция, със самочувствие, с настояще, което също поражда самочувствие - като страна-член на НАТО и ЕС, продължи той.

Никога не трябва да забравяме това. И от време на време трябва да прощаваме на определени македонски журналисти и публицисти дребнавите заяждания с България за това, защото по-близка държава от Македония ние нямаме, заяви Петър Стоянов.

От важните роли на България в ЕС е да бъде един адвокат на Македония във всичките усилия на тази държава за членство в ЕС, подчерта бившият президент.

На въпрос за мигрантската криза и за опасността през страната ни да мине нов коридор, за което ни предупреждават нашите партньори от ЕС, Петър Стоянов отговори: Разбира се, че има и такава вероятност. Разбира се, че ние трябва да сме подготвени за нея. Дали е така ми е трудно да кажа, тъй като вече не съм в текущата политика. Имам впечатление, че държавното и политическото ръководство на страната прави това, което е необходимо

Едновременно с това той смята, че ние не трябва непрекъснато да живеем в страхове. Това е нашето основно занятие - и на политици, и на журналисти - да живеем в страхове по модела „какво ще се случи, ако…”.