Григор Димитров отстъпи пред Гаел Монфис в три сета в много оспорван и равностоен двубой от 1/8 финалите на Мастърса в Маями. Французинът спечели битката с 6-7 (5-7), 6-3, 6-3.

В първия сет Григор пръв стигна до пробив в петия гейм, не без помощта на французина, който направи две двойни грешки. Българинът обаче не успя да го затвърди и резултатът бе изравнен - 3-3. Димитров нанесе нов удар в деветия гейм и поведе с 5-4, но после отново се провали на свой сервис. В тайбрека Гришо поведе с 6-5 и веднага след това се възползва от първия си сетбол при подаване на Монфис, за да вземе преднина в мача. Във втория сет Монфис бе по-добрия тенисист на корта и го спечели с 6-3, за да се стигне до решителна трета част. Тя започна с пробив на българина и моменталното му връщане от французина.

В шестия гейм на сета, който продължи 14 минути, Григор изключително трудно успя да спечели подаването си и да изравни резултата на 3-3. Първата ни ракета обаче не издържа в осмия гейм и този път сбърка на свой сервис, което донесе на Монфис преднина от 5-3. Френският тенисист после спечели подаването си на нула, с което сложи край на спора след точно два часа и половина игра.

Григор и Монфис се бяха срещали четири пъти досега и французинът водеше с 3-1 победи, една от тях на Откритото първенство на Щатите през 2014. Единственият успех на хасковлията през 2014 г. в Букурещ дойде след отказване на Монфис още в първия сет. Двамата също така играха демонстративен мач помежду си в края на миналата година в столичната „Арена Армеец”.

В 1/4 финалите на тазгодишното издание на турнира в Маями съперник на Монфис ще бъде Кей Нишикори или Роберто Баутиста Агут.