Най-малко още 5 души са освободени от отвлечения египетски самолет, приземил се в Кипър, съобщава АФП. Кореспондент на агенцията на летището в Ларнака предава, че освободените изглежда носят униформи на екипажа.
Полетът от Александрия до Кайро беше похитен от човек, чиято самоличност все още не е напълно потвърдена. Извършителят не е свързан с терористични организации и изглежда е провокиран от лични мотиви.
Според телевизия „Ал-Арабия” похитителят е идентифициран като Ибрахим Самах, за когото се смята, че е професор от университета на Атланта, САЩ. Според Ройтерс Самах е египетски ветеринар. Данните за неговата националност също се различават. Според египетската национална телевизия той е египтянин, но вестник "Филле лифтерес" посочва, че мъжът е 50-годишен либиец, женен за кипърка.
В последствие АФП потвърди, че кипърската жена, която е разделена с похитителя, живее в близкото до летището в Ларнака в село Ороклини. Той настоява да я види и тя в момента пътува към аеропорта, твърди източникът на АФП на мястото на събитието.
Похитителят на египетския самолет не е свързан с тероризма, заяви и президентът Никос Анастиадис, цитиран от ТАСС. Роднини на Самах заявиха пред "Ал Арабия", че той има психически проблеми.
Извършителят е заплашил пилота и екипажа, че ако не изпълнят исканията му ще детонира експлозиви на борда. Според авиокомпанията „ЕджиптЕр” на борда е имало 55 пътници от различни националности и 7 души екипаж. Според египетското министерство на гражданската авиация на борда има 81 души. Не е ясна причината за разминаването в данните.
По последна информация от министерството, цитирана от АФП, на борда има 21 чужденци, сред които 8 американци, 4 холандци, 4 британци и 1 французин.
След кацането в Ларнака похитителят пусна повечето пътници, като към момента на самолета вероятно остават по-малко от 10 души.
Снимки, публикувани в сайта на телевизия „Ал Арабия” показват, че официален преговарящ също е допуснат на борда.