Около 7 милиона души, които живеят в централните и източните области на САЩ, са подложени на риск постройките им да пострадат поради хидравличното разбиване, което може да предизвика земетресения.

Това се казва в доклад на американския Институт по геофизика, който бе оповестен вчера - на 28-ми март. Оклахома, Канзас, Тексас, Колорадо, Ново Мексико и Арканзас са изложени на най-голяма опасност. Най-голям риск има за населението в Оклахома и Тексас.

В определени места е възможно да има разрушения както от природни земетресения, така и от хидравличните разбивания, пише още в документа.

Тази техника позволява да се извлича газ и петрол чрез инжектирането на вода под голямо налягане в много дълбоки кладенци, под подпочвените води. В тези места опасността от земетресение е подобна на природните земетресения в Калифорния, където тази опасност е много висока. Хидравличното разбиване позволява извличането на природен газ и нефт от скални образувания, които се намират дълбоко под повърхността на земята- на 1500 до 6100 метра дълбочина.

"Включването на сеизмични сътресения вследствие на човешките действия се увеличи сериозно в нашите преценки за рисковете в няколко части на САЩ", подчерта Марк Петърсън, който отговаря за изготвянето на сеизмичната карта вследствие на хидравличните разбивания.

"През последните пет години Институтът ни регистрира мощни трусове и щети в 6 щата и тези земетресения бяха причинени в повечето случаи от хидравличните разбивания", каза още Петърсън.