Левове, евро, долари и паунди на обща стойност 220 000 лева бяха откраднати от трезора на Пощенска банка на ул.“Александровска“ 1-3. Сигналът за престъплението е подаден вчера в 8.28 часа на тел.112. След десет минути банката беше оградена със сигнална лента на полицията, а работата с клиенти - преустановена.
Оперативна дежурна група на ОДМВР и служители от Криминалистичната лаборатория влязоха в клона, но не след дълго излязоха и се насочиха към триетажния подземен гараж, който е долепен до банката. Там на най-горния етаж е направен отвор в бетонната стена.
Големината на отвора е колкото да се провре човешка ръка и да стигне до рафт на трезора, където се съхранявали пачки пари.
Изчислената с хирургическа прецизност дупка в стената най-вероятно е направена през нощта.       
Според експерти с това са се заели добре оборудвани професионалисти, които са използвали мощна горелка за прогаряне на бетона, арматурата и металната обшивка на трезора. Това обяснява бездействието на сигнално-охранителната техника, която реагира на удари, вибрации и движение.
Отворът е направен след предварително проучване къде точно да се атакува стената, смятат работещи по случая, които не изключват участие в удара на вътрешен човек от банката или на бивш служител.
Следобед директорът на Областната дирекция на МВР ст.комисар Теодор Атанасов потвърди на импровизиран брифинг пред банката, че от съседно помещение през отвор е проникнато в трезора на банката. В края на работния ден полицията уточни размера на щетите - 220 000 лева в българска, европейска, американска и британска валута.
Сумата бе потвърдена и от Районна прокуратура, която съобщи, че е образувано досъдебно производство по чл.195, ал.1 от НК, който визира квалифицирана кражба, която е по-тежко наказуема.
Под ръководството на прокуратурата се извършват действията по разследването. Извършени са огледи и са иззети следи. Под надзора на прокуратурата продължава работата по разследването и разкриването на извършителите, се казва още в съобщението.

Пощенска банка: Няма опасност за парите на клиентите

„На 28 март 2016 г. в клона на Пощенска банка на ул.“Александровска“ 1-3 в Русе е установен опит за проникване в помещението“, се казва в разпространено вчера официално съобщение от банката.
„Екипът на банката оказва пълно съдействие на органите на реда... Няма пострадали клиенти или служители на Пощенска банка... Дори при установяване на такава парите са застраховани и клиентите на банката няма да претърпят финансови загуби от случая“, казват още от банката.