Молби-заявления за записване в 9 клас са раздадени на осмокласниците в едно от русенските средни училища. Разтревожени родители се притесняват, че ако попълнят заявленията, след това децата им няма да могат да кандидатстват в професионални гимназии.  
От училището успокоили, че просто искали да си направят предварителни разчети какви езици ще учат децата, примерно. Майките обаче остават подозрителни. 
Подобно заявление по никакъв начин не закрепостява ученика към училището, в което завършва осми клас, обясни за „Утро“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Според него не е незаконно учебните заведения да правят такива проучвания, но нито едно от тях няма право да задържа учениците против волята им, ако те желаят да продължат образованието си другаде. 
Всъщност, битките за деца вече са в ход. Едни училища пишат трогателни писма-покани на красиви бланки, като адресират посланията поименно до русенски деца /откъде се вземат трите имена и данните на дечицата остава малко неясно - още повече, че това по принцип е конфиденциална информация!/. Другаде просто пускат в ход психологически прийоми, за да не дадат на децата и на техните родители да си помислят да отписват отрочето. А не след дълго, когато започне същинското кандидатстване, най-вероятно ще влязат отново в действие и грозни и направо отблъскващи методи, каквито в последните години се прилагат всяко лято. Като например, преследване на вече подали документи ученици и енергично внушаване „колко загубенa“ е въпросната гимназия, как всъщност тя е пред закриване и как „най-добре елате при нас, защото при нас е супер!“. 
Подобни некрасиви удари под кръста са вече една „мила“ традиция напоследък. И няма как да е другояче, след като „парите следват ученика!“ - и от бройката постъпили зависи съществуването на училището и на учителите. 
Тази година дори се очертава битката да е още по-люта. По простата причина, че нееднократно заявяваните прогнози за смаляващата се бройка на децата са безапелационен факт. Данните на РИО са красноречиви.
Тази година 7 клас ще завършат 1541 деца в Русенска област, с около 200 по-малко от миналата година. Обявените места за прием след 7 клас в областта са 936. Голяма част - поне около 500 деца, няма да кандидатстват, а от останалите със сигурност немалко ще имат двойки на изпитите, сочи статистиката на инспектората. Така че колко от местата ще бъдат запълнени и дали няма да се наложи отново да се закриват паралелки, тепърва предстои да видим, коментира Райнов. 
По-драстична е картинката с 8 клас. В момента в осми клас учат 753 деца в областта - това е със 150 деца по-малко от 2015-а. Обявените места за прием след завършен 8 клас са 792. Дали обаче всичките 753 ще завършат наистина основното си образование? А и от завършилите колко ще искат да продължат да учат? Тези въпроси звучат повече риторично. И именно скритите в тях отговори карат директори на гимназии отсега да изпадат в специфични настроения, които често са на ръба на истериката. 
Наесен в училищата в Русенска област ще влязат над 1800 първокласници, каза Димитър Райнов, като се позова на регистрите на родените през 2009 г. Докато станат в четвърти клас обаче, една голяма част от тези деца се изселват от Русе, така че солидната бройка не вдъхва кой знае какъв оптимизъм, заключи Райнов.